Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP ČETRTEK, 03.12.2020

Ta Veseli dan kulture bodo v Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož letos obeležili virtualno, ker vladni ukrepi proti zajezitvi epidemije ne omogočajo obiskov kulturnih ustanov. Dogajanju muzejev lahko sledite na Instagramu in Facebook profilu Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož. Virtualno je mogoče prelistati tudi muzejske publikacije, v Miheličevi galeriji so postavili razstavo M+A+S SEZUJE TUDI VAS! umetnic Anke Krašna, Metke Kavčič in Saše Bezjak. Ker si je trenutno ni mogoče ogledati v živo, predlagajo, da prelistate e-katalog. Ob 18. uri prisluhnite še oddaji radia Prlek, Muzejske novice, kjer bomo govorili o praznikih v decembru. PH

Na »Ta veseli dan kulture«, 3. decembra je Občina Ormož prejela certifikat Branju prijazna občina za obdobje treh let, ki ga podeljuje Združenje splošnih knjižnic v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo in Skupnostjo občine Slovenije. Občina Ormož je v skladu s pravili in pogoji javnega natečaja v letu 2020 prvič kandidirala za naziv Branju prijazna občina. Namen javnega natečaja je promocija dobrih praks, ki jih za izboljšanje bralne pismenosti, spodbujanje branja in razvoj bralne kulture izvajajo občine.

Tudi danes smo poklicali v Zdravstveni dom Ormož.

Vesela novica prihaja iz Gimnazije Ormož, kjer so bili v torek obveščeni, da je Ministrstvo za šolstvo in šport umestilo program Zdravstvene vzgoje v izobraževalni program Gimnazije Ormož. Razpisanih je 28 mest za vpis novink in novincev, ki se bodo prvič v zgodovini ormoške Gimnazije začeli izobraževati 1. septembra 2021. Več v prispevku Petra Kiriča.

Pobudo, da bi se 3. december, rojstni dan pesnika Franceta Prešerna, vsako leto praznoval kot ta veseli dan kulture, je dalo Ministrstvo za kulturo leta 2000, ob dvestoletnici pesnikovega rojstva. Kulturne ustanove so to zamisel rade sprejele in se v naslednjih letih na ta dan na široko odprle obiskovalcem z brezplačno ponudbo kulturnih prireditev in dogodkov. Letošnji ta veseli dan kulture bo zaradi epidemije covida-19 drugačen, manj družaben in vesel, ponudba kulturnih ustanov pa se bo, kjer je mogoče, preselila na splet ali se bo predvajala po televiziji in radiu.

Muzeji in galerije so zaprti, kar pa ne pomeni, da delo ne poteka naprej. Zaradi tega se muzeji in galerije selijo na splet in upajo, da bodo v vaše domove vnesli nekaj prazničnega vzdušja. Akcija Naprej v preteklost bo tokrat potekala pod podnaslovom Praznični muzej, saj v teh časih potrebujemo nekaj dodatnega prazničnega vzdušja, muzeji in galerije pa hranijo številne priče praznikov iz preteklosti. Prelistajte program na #naprejvpreteklost in #praznicnimuzej na Facebooku in Twiterju ter uživajte ob ponudbi med 7. in 13. decembrom. PH

Folklorna skupina Kulturnega društva Podgorci, vsako prvo decembrsko soboto pripravi letni koncert, ki pa bo letos spletni. Odločili so se, da pričarajo koncert kar v vaših domovih, na najboljših sedežih te sezone. Izvedeli boste marsikatero podrobnost in zanimivost, zato nikar ne zamudite spletnega koncerta, ki bo to soboto, ob 20. uri na YouTube in Facebook kanalu. PH

V decembru smo bili vajeni bogatih okrasitev mest in še bogatejšega izbora prireditev in praznovanj. Zaradi trenutnih razmer, pa nas razveselijo le še drobne stvari. Kakšne bodo razveseljevale prebivalce Krajevne skupnosti Velika Nedelja, smo povprašali predsednika Krajevne skupnosti Velika Nedelja, Janka Meška. Prispevek Vesna Osterc.

ČRNA KRONIKA:

Policisti policijske postaje Ormož so ob opravljanju rednih nalog, v času od 7.00 ure dne 2. decembra, do 7.00 ure, dne 3. decembra, obravnavali naslednje pomembnejše dogodke:

SREDA 2. december

Ob 15. uri so policisti dvema osebama zasegli zelene posušene rastlinske delce, za katere se sumi, da gre za prepovedano drogo. Po opravljeni analizi sledi ustrezen ukrep.

Ob 15.16 uri so bili policisti napoteni v Maribor, kjer so prevzeli 2 osebi, državljana Afganistana, katera sta na nedovoljen način vstopila v našo državo. Po opravljenih postopkih bodo tujca vrnili v Republiko Hrvaško, od koder sta ilegalno vstopila v našo državo.

Ob 00.10 uri so vozniku osebnega avtomobila zaradi odklona strokovnega pregleda glede vožnje pod vplivom prepovedanih drog odvzeli vozniško dovoljenje, katero bodo skupaj z obdolžilnim predlogom poslali na pristojno sodišče.

Ob 02.42 so v Središču ob Dravi prijeli državljana Bangladeša, ki je ilegalno vstopil v našo državo. Po končanih postopkih bo vrnjen v Republiko Hrvaško.

Napoved aktivnosti za četrtek dne 3. decembra:

V kolikor bi poslušalci radia opazili sumljive osebe, za katere domnevajo, da so lahko neupravičeno vstopile v R Slovenijo, naprošajo, da o tem obveščajo policijo na telefonski številki 02 741 08 50 ali 113. Policisti bodo opravljali redne naloge s področja javne varnosti ter kontrolo udeležencev v cestnem prometu, kjer bodo dajali poudarek na kršitvah, ki so najpogostejši vzrok prometnih nesreč (prekoračitve hitrosti, vožnja pod vplivom alkohola, mobitel, zimska oprema idr.), prav tako bodo policisti na terenu dajali poudarek na spoštovanju odlokov o zajezitvi širjenja virusa COVID-19.

 • Požar, eksplozija 5. 03. 2021 22:01
  Ob 22.02 so v naselju Runeč, občina Ormož, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ključarovci pri Ormožu, Ivanjkovci in Hardek so požar pogasili, očistili tuljavo dimnika, prezračili prostore, pregledali objekt s termovizijsko kamero in lastniku priporočali pregled dimnikarja.
 • Požar, eksplozija 5. 03. 2021 20:56
  Ob 20.57 so v naselju Draženci, občina Hajdina, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Draženci in Hajdina so počakali do izgoretja saj v dimniku ter pregledali dimnik in okolico.
 • Požar, eksplozija 5. 03. 2021 18:47
  Ob 18.52 je v naselju Noršinci pri Ljutomeru, občina Ljutomer, zagorel nadstrešek v velikosti 3 x 5 metrov, požar pa se je razširil na bližnji gospodarski objekt ter zajel del ostrešja. Nadstrešek, kateri je v celoti pogorel ter delno uničeno ostrešje v velikosti okoli 20 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Ljutomer, Noršinci pri Ljutomeru, Krištanci - Šalinci, Grlava in Babinci. Gasilci PGD Noršinci pri Ljutomeru so ostali na gasilski straži.
 • Tehnična in druga pomoč 5. 03. 2021 13:43
  Ob 13.57 sta na Vrtni ulici v Murski Soboti gasilca PGD Murska Sobota s tehničnim posegom odprla vrata kabine okvarjenega dvigala, v kateri je bila ujeta oseba.
 • Prometno poročilo, sobota 6.marec 2021 ob 06:53

  Na štajerski avtocesti med priključkoma Krtina in Domžale je zaradi prometne nesreče zaprt vozni pas proti Ljubljani.

  Burja:
  - Na vipavski hitri cesti med Ajdovščino in razcepom Nanos ter na regionalni cesti Podnanos - Manče - Vipavaje prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami, 2. stopnja.

  Danes ponoči, predvidoma od 21. do 6. ure, bo zaradi pripravljalnih del v predoru Golovec, zaprta ljubljanska vzhodna obvoznica med priključkomBizovik in razcepom Malence iz smeri Zadobrove proti Dolenjski in ljubljanski južni obvoznici. Obvoz za vsa vozila, tudi tovorna, bo po severni obvoznici.

  Predor Karavanke:
  - Danes ponoči bo predor zaprt predvidoma med 22. in 5. uro zjutraj. Tovorna vozila se lahko preusmerijo preko Šentilja, obvoz za ostala vozila bo urejen preko prelazov Ljubelj in Korensko sedlo.
  - Občasno so možne kratkotrajne popolne zapore zaradi miniranja na avstrijski strani.

  Cesta čez prelaz Vršič je zaprta za ves promet.

URADNA GLASBENA LESTVICA RADIO PRLEK

RADIO PRLEK TOP 10 - 27.02.2021
RADIOaktivnih11 - 02.03.2021