Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP SOBOTA, 05.12.2020

Včeraj so praznično vzdušje v Ormožu in Središču ob Dravi pričarali s prižigom mnogih lučk. V Ormožu je zasijali tisoče drobcenih lučk, več kot prejšnja, tako da je mesto dobilo nov, praznični izgled. Tudi v Središču ob Dravi so, tako kot prejšnja leta, lepo okrasili prostor na trgu, kjer so v minulih letih organizirali praznični bazar in se družili. Letos prazničnega bazarja in druženja ne bo, saj bi se želeli čim prej vrniti v običajne tirnice življenja in dela. Gotovo pa bo praznična okrasitev in osvetlitev pripomogla k lepšemu vzdušju.

Sinoči (4. december) je Ormož zasijal v prazničnem soju mnogih lučk, ki so izpolnile tako želeno praznično svetlobo mesta. Slavnostni nagovor pred prižigom je pripadal županu občine Ormož, Danijelu Vrbnjaku.

Selijo se iz hiše do hiše, kjer obiskujejo otroke, dekleta in starejše vaščane. Predstavljajo dobre duhove, ki s svojim ropotom preganjajo zle zimske duhove iz ljudi, hiš in celotne vasi.

Pridne otroke bo v noči na nedeljo obiskal prvi decembrski dobrotnik Miklavž. Letos bo imel precej bolj naporno pot kot običajno, saj bo moral imeti goro potrdil za prehajanje mednarodnih in občinskih meja. Pridne otroke bo seveda obiskal in jim v skladu z letošnjimi možnostmi prinesel simbolna darilca. Pridni otroci jih bodo gotovo veseli, tisti manj pridni pa računajo, da bodo ob obisku ostalih dveh dobrih mož v decembru deležni obdarovanja. Miklavževanje je stara zimska šega, ki je doma v celotnem alpskem prostoru, ki oživi vsako leto na predvečer godu Sv. Nikolaja, 5. decembra. PK

Danes v soboto, 5. decembra, ob 14. uri so se zaključila tri letna prizadevanja katoličanov v Murski Soboti za postavitev kipa sv. Nikolaja v rondoju, ki omogoča tudi pristop do stolnice, ki je že stoletja posvečena sv. Nikolaju. Dobre štiri metre visok kip je zasnoval akademski kipar dr. Marjan Drev, v bron pa ga je ulil madžarski livar János Meszlényi v Budimpešti. Upodobitev sv. Nikolaja nakaže strumno držo dobrotnega škofa, ki prebivalcem Murske Sobote in tistim, ki prihajajo, velikodušno ponuja darove treh jabolk. Kot škof stoji trdno, s pastirsko palico in je varuh duhovne ter moralne blaginje Sobočancev in vseh, ki se k njemu zatekajo po pomoč. Njegova bogoslužna oprava je starodavna, saj so pred mnogimi stoletji bila škofovska oblačila podobna tem, ki so upodobljena na Nikolajevem kipu. “Sv. Nikolaj v soboškem krožišču bo kot verski simbol, hkrati pa tudi simbol splošne dolžnosti, da smo si med seboj dobri,” pravi škof ordinarij msgr. dr. Peter Štumf.

Stanje z okuženostjo v Centru starejših občanov Ormož se počasi umirja. Da bi izvedeli več, smo poklicali tamkajšnjo direktorico gospo Janjo Jurkovič. Prispevek Petra Kiriča.

Vesela novica prihaja iz Gimnazije Ormož, kjer so bili v torek obveščeni, da je Ministrstvo za šolstvo in šport umestilo program Zdravstvene vzgoje v izobraževalni program Gimnazije Ormož. Razpisanih je 28 mest za vpis novink in novincev, ki se bodo prvič v zgodovini ormoške Gimnazije začeli izobraževati 1. septembra 2021. Več v prispevku Peter Kirič.

Peter Kirič se je pogovarjal z novim komandirjem policijske postaje Ormož, višjim policijskim inšpektorjem, Jožetom Šprahom.

3.decembra je na Stanici v Osluševcih potekal sestanek članov Društva za ohranjanje tehnične in kulturne dediščine Prleški železničar. Govorili so o izdaji Zbornika, ki je v zaključni fazi, oblikovanju koledarja za leto 2021, planu dela za prihodnje leto in zbiranju izjav za del dohodnine, ki jo ob podpisu izjave vsak posameznik lahko nameni za podporo delovanja društva Prleški železničar. Izjavo je moč oddati elektronsko na spletni strani FURS-a med e-davki. Izjave je mogoče podpisati tudi na sedežu društva na Stanici. PK

Folklorna skupina Kulturnega društva Podgorci, vsako prvo decembrsko soboto pripravi letni koncert, ki pa bo letos spletni. Odločili so se, da pričarajo koncert kar v vaših domovih, na najboljših sedežih te sezone. Izvedeli boste marsikatero podrobnost in zanimivost, zato nikar ne zamudite spletnega koncerta, ki bo to soboto, ob 20. uri na YouTube in Facebook kanalu. PH

 • Požar, eksplozija 5. 03. 2021 22:01
  Ob 22.02 so v naselju Runeč, občina Ormož, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ključarovci pri Ormožu, Ivanjkovci in Hardek so požar pogasili, očistili tuljavo dimnika, prezračili prostore, pregledali objekt s termovizijsko kamero in lastniku priporočali pregled dimnikarja.
 • Požar, eksplozija 5. 03. 2021 20:56
  Ob 20.57 so v naselju Draženci, občina Hajdina, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Draženci in Hajdina so počakali do izgoretja saj v dimniku ter pregledali dimnik in okolico.
 • Požar, eksplozija 5. 03. 2021 18:47
  Ob 18.52 je v naselju Noršinci pri Ljutomeru, občina Ljutomer, zagorel nadstrešek v velikosti 3 x 5 metrov, požar pa se je razširil na bližnji gospodarski objekt ter zajel del ostrešja. Nadstrešek, kateri je v celoti pogorel ter delno uničeno ostrešje v velikosti okoli 20 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Ljutomer, Noršinci pri Ljutomeru, Krištanci - Šalinci, Grlava in Babinci. Gasilci PGD Noršinci pri Ljutomeru so ostali na gasilski straži.
 • Tehnična in druga pomoč 5. 03. 2021 13:43
  Ob 13.57 sta na Vrtni ulici v Murski Soboti gasilca PGD Murska Sobota s tehničnim posegom odprla vrata kabine okvarjenega dvigala, v kateri je bila ujeta oseba.
 • Prometno poročilo, sobota 6.marec 2021 ob 06:34

  Burja:
  - Na vipavski hitri cesti med Ajdovščino in razcepom Nanos ter na regionalni cesti Podnanos - Manče - Vipavaje prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami, 2. stopnja.

  Zimske razmere:
  - Cesta čez prelaz Vršič je zaprta za ves promet.
  - Na cesti Godovič - Črni Vrh - Col velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike.

  Danes ponoči, predvidoma od 21. do 6. ure, bo zaradi pripravljalnih del v predoru Golovec, zaprta ljubljanska vzhodna obvoznica med priključkomBizovik in razcepom Malence iz smeri Zadobrove proti Dolenjski in ljubljanski južni obvoznici. Obvoz za vsa vozila, tudi tovorna, bo po severni obvoznici.

  Predor Karavanke:
  - Danes ponoči bo predor zaprt predvidoma med 22. in 5. uro zjutraj. Tovorna vozila se lahko preusmerijo preko Šentilja, obvoz za ostala vozila bo urejen preko prelazov Ljubelj in Korensko sedlo.
  - Občasno so možne kratkotrajne popolne zapore zaradi miniranja na avstrijski strani.

URADNA GLASBENA LESTVICA RADIO PRLEK

RADIO PRLEK TOP 10 - 27.02.2021
RADIOaktivnih11 - 02.03.2021