Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP PONEDELJEK, 07.12.2020

V petkovem večeru, 4. decembra, je Ormož zasijal v prazničnem soju mnogih lučk, ki so izpolnile tako želeno praznično svetlobo mesta. Slavnostni nagovor pred prižigom je pripadal županu občine Ormož, Danijelu Vrbnjaku.

Po prižigu lučk smo župana, Danijela Vrbnjaka, povabili k pogovoru.

Vasi in mesta so povečini že dobila praznično podobo. Kako bodo okrasili Ivanjkovce, smo povprašali tamkajšnjega predsednika Krajevne skupnosti, gospoda Antona Zadravca. Prispevek Vesne Osterc.

Danes (ponedeljek) 7. decembra ob 16. uri se je začela 16. redna seja občinskega sveta Občine Ormož. Posebnost seje, na kateri bodo svetnice in svetniki obravnavali 17 točk dnevnega reda bo v načinu izvedbe. Seja bo namreč potekala na daljavo z uporabo spletnega videokonferenčnega orodja. Med pomembnejšimi točkami dnevnega reda bodo: predlog odloka o predmetu in pogojih za dodelitev koncesije za opravljanje javne službe v osnovni zdravstveni dejavnosti v drugi obravnavi, Predlog odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o kategorizaciji občinskih cest v Občini Ormož, elaborat o oblikovanju cen obveznih občinskih javnih gospodarskih služb ravnanja z odpadki v Občinah Ormož, Sveti Tomaž in Središče ob Dravi, elaborat o oblikovanju cen storitev obvezne občinske gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja odpadnih in padavinskih voda v Občini Ormož za leto 2021 in elaborat o oblikovanju cen storitev obvezne občinske gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo v treh občinah: Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž. Potrdili bodo tudi investicijski program za projekt izgradnje namakalnega sistema Ormož v 5. fazi. Na dnevnem redu bo tudi nekaj premoženjsko pravnih zadev o ukinitvi javnega dobra. Sejo bodo zaključili s s točkama odgovori na vprašanja svetnikov ter pobude in vprašanja svetnic in svetnikov.

V soboto, 5. decembra , ob 14. uri, so v krožišču, ki omogoča dostop do stolnice v Murski Soboti, postavili kip sv. Nikolaja. Murska Sobota je mesto, ki je že stoletja skupaj s stolnico posvečeno sv. Nikolaju. Kip sv. Nikolaja je visok 4,2 metra. Postavitev je zaradi vladnih ukrepov potekala brez slovesnosti, slovesna blagoslovitev bo spomladi, ko bo epidemiološka situacija to dovoljevala. Kip je zasnoval akademski kipar dr. Marjan Drev, v bron pa ga je ulil madžarski livar János Meszlényi ( beri Janoš Meslenji) v Budimpešti.

Akademski kipar dr. Marjan Drev pravi, da je maketa nastajala dobrih osem mesecev, ki jo je izrezal iz stiropora in potem obdelal z betonom, tako da je maketa bila pripravljena za vlivanje ter o delu pravi:

“Sv. Nikolaj v soboškem krožišču je kot verski simbol, hkrati pa tudi simbol splošne dolžnosti, da smo si med seboj dobri,” pravi škof ordinarij msgr. ( beri monsinjor) dr. Peter Štumf in doda:

Pri kipu sv. Nikolaja gre za zelo močno simboliko pravi akadenski kipar dr. Drev.

Na Barbarno nedeljo (6. december), so v občini Cirkulane počastili dan njihove zavetnice sv. Barbare. A tokrat brez semanjega dne in brez prihoda grofovskega para Sauer z Borla. So pa predstavili izid težko pričakovane publikacije Borl v 20. stoletju. Predstavitev knjige si je bilo mogoče ogledati ob 13. uri na YouTube kanalu in Facebook strani Društva za oživitev gradu Borl in na njihovi spletni strani borl.si: PH

ČRNA KRONIKA:

Ormoške policistke in policisti so v zadnjih 72-urah obravnavali naslednje dogodke in pojave:

Petek: 4.12.020

Ob 10.32 uri so opravili ogled kraja prometne nesreče I. kategorije. Na kraju so policisti povzročitelju zaradi nepravilne vožnje mimo izdali plačilni nalog.

Ob 13.12 uri so bili obveščeni o požaru. Patrulja je na kraju ugotovila, da je prišlo do požara v kurilnici stanovanjske hiše. Na kraju ni ugotovila elementov kaznivega dejanja, zato bodo zadevo zaključili s poročilom na državno tožilstvo.

SOBOTA 5. 12. 2020

Ob 8:20 uri so bili obveščeni o najdbi bančne kartice in vozniškega dovoljenja. Ob 10:20 uri ju je lastnica tudi prevzela.

Ob 10:17 uri so bili obveščeni o zdrsu delovnega stroja v obcestni jarek. Dogodek se je zgodil na kmetijskem zemljišču, zato so zadevo zaključili s uradnim zaznamkom.

Ob 11:48 uri so bili obveščeni o spletni prevari pri prodaji športnih copat. Od oškodovanke so na policijski postaji sprejeli zapisnik o sprejemu ustne ovadbe in evidentirali kaznivo dejanje.

Ob 14:14 uri so bili obveščeni o tatvini starejšega nezavarovanega trifaznega elektromotorja. Od oškodovanca so na kraju sprejeli zapisnik o sprejemu ustne ovadbe in evidentirali kaznivo dejanje tatvine.

Ob 17:47 uri je bila patrulja napotena v Slivnico pri Mariboru, kjer je bil prijet državljan Libije, ki je pred tem nedovoljeno vstopil v Republiko Slovenijo. V postopku je tujec zaprosil za mednarodno zaščito, zato je bil odpeljan v Azilni dom.

Ob 20:34 uri so policisti imeli v postopku voznika začetnika, kateremu je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti. Rezultat preizkusa je pokazal 0.12 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Proti potrdilu mu je bilo začasno odvzeto vozniško dovoljenje, prepovedana nadaljnja vožnja in izdan plačilni nalog.

Ob 22:25 uri so policisti imeli v postopku voznika, kateremu je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti. Rezultat preizkusa je pokazal 0.35 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Proti potrdilu mu je bilo začasno odvzeto vozniško dovoljenje, prepovedana nadaljnja vožnja in izdan plačilni nalog.

NEDELJA 6. 12. 2020

Ob 7:53 uri so bili obveščeni o prometni nesreči I. kategorije s pobegom na parkirišču pri ormoškem pokopališču.

Ob 9:58 uri so bili obveščeni o kršitvi javnega reda in miru v zasebnem prostoru. Kršitelju je bil na kraju izdan plačilni nalog.

Ob 14:53 uri so bili obveščeni o ugrizu psa. Lastnici je bil na kraju izdan plačilni nalog, prav tako pa sledi predlog drugemu prekrškovnemu organu, saj pes ni bil cepljen.

Ob 20.15 smo v Ormožu imeli v postopku voznika osebnega avtomobila, ki je vozil vozilo, ki ni bilo registrirano, na vozilu pa je imel nameščene reg. tablice, ki pripadajo drugemu vozilu. Prav tako je voznik vozil vozilo brez vozniškega dovoljenja. Vozilo je bilo kršitelju zaseženo, prav tako registrske tablice, zoper kršitelja pa bo napisan obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

Napoved aktivnosti za ponedeljek dne 7. decembra:

v kolikor bi poslušalci radia opazili sumljive osebe, za katere je sumiti, da so lahko neupravičeno vstopile v Republiko Slovenijo, naprošajo, da o tem obveščajo policijo na telefonski številki 02 741 08 50 ali 113.

Opravljali bodo redne naloge s področja javne varnosti ter kontrolo udeležencev v cestnem prometu, kjer bodo dajali poudarek na kršitvah, ki so najpogostejši vzrok prometnih nesreč (prekoračitve hitrosti, vožnja pod vplivom alkohola, mobitel idr.), ter spoštovanje Odlokov vlade RS v povezavi z ukrepi za preprečevanje virusa »Covid-19«.

 • Požar, eksplozija 5. 03. 2021 22:01
  Ob 22.02 so v naselju Runeč, občina Ormož, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ključarovci pri Ormožu, Ivanjkovci in Hardek so požar pogasili, očistili tuljavo dimnika, prezračili prostore, pregledali objekt s termovizijsko kamero in lastniku priporočali pregled dimnikarja.
 • Požar, eksplozija 5. 03. 2021 20:56
  Ob 20.57 so v naselju Draženci, občina Hajdina, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Draženci in Hajdina so počakali do izgoretja saj v dimniku ter pregledali dimnik in okolico.
 • Požar, eksplozija 5. 03. 2021 18:47
  Ob 18.52 je v naselju Noršinci pri Ljutomeru, občina Ljutomer, zagorel nadstrešek v velikosti 3 x 5 metrov, požar pa se je razširil na bližnji gospodarski objekt ter zajel del ostrešja. Nadstrešek, kateri je v celoti pogorel ter delno uničeno ostrešje v velikosti okoli 20 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Ljutomer, Noršinci pri Ljutomeru, Krištanci - Šalinci, Grlava in Babinci. Gasilci PGD Noršinci pri Ljutomeru so ostali na gasilski straži.
 • Tehnična in druga pomoč 5. 03. 2021 13:43
  Ob 13.57 sta na Vrtni ulici v Murski Soboti gasilca PGD Murska Sobota s tehničnim posegom odprla vrata kabine okvarjenega dvigala, v kateri je bila ujeta oseba.
 • Prometno poročilo, sobota 6.marec 2021 ob 07:00

  Na štajerski avtocesti med priključkoma Krtina in Domžale je zaradi prometnenesrečeoviran prometproti Ljubljani.

  Burja:
  - Na vipavski hitri cesti med Ajdovščino in razcepom Nanos ter na regionalni cesti Podnanos - Manče - Vipavaje prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami, 2. stopnja.

  Danes ponoči, predvidoma od 21. do 6. ure, bo zaradi pripravljalnih del v predoru Golovec, zaprta ljubljanska vzhodna obvoznica med priključkomBizovik in razcepom Malence iz smeri Zadobrove proti Dolenjski in ljubljanski južni obvoznici. Obvoz za vsa vozila, tudi tovorna, bo po severni obvoznici.

  Predor Karavanke:
  - Danes ponoči bo predor zaprt predvidoma med 22. in 5. uro zjutraj. Tovorna vozila se lahko preusmerijo preko Šentilja, obvoz za ostala vozila bo urejen preko prelazov Ljubelj in Korensko sedlo.
  - Občasno so možne kratkotrajne popolne zapore zaradi miniranja na avstrijski strani.

  Cesta čez prelaz Vršič je zaprta za ves promet.

URADNA GLASBENA LESTVICA RADIO PRLEK

RADIO PRLEK TOP 10 - 27.02.2021
RADIOaktivnih11 - 02.03.2021