Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP TOREK, 29.12.2020

Občinski svetniki Občine Ormož so na 17. redni seji sprejemali predlog proračuna za leto 2021. Ob predstavljenem proračunu so se svetnikom porajala številna vprašanja.

V Centru starejših občanov Ormož so tamkajšnji varovanci, ki še niso zboleli za covidom-19 in tisti, ki so izrazili željo po cepljenju, prvi prejeli doze cepiva, je dejala direktorica Janja Jurkovič. Prispevek Petra Kiriča.

V nedeljo so v ZD Lenart okoli 7.30 prejeli 125 odmerkov cepiva proti covidu-19. Cepilno ekipo ZD Lenart so sestavljali dva zdravnika in medicinske sestre. Direktor ZD Lenart, Jožef Kramberger, ki je tudi zdravnik v domu Svetega Lenarta, je cepil prvega pacienta nadškofa msgr. dr. Franca Krambergerja, ki je po cepljenju dejal: "Prav nič me ni bolelo. Kakor, da se ni nič zgodilo."
Cepljenju sta se prostovoljno odzvala 102 stanovalca. Cepljeni stanovalci se počutijo dobro in zaenkrat niso zaznali nobenih morebitnih stranskih učinkov.

O prejetem cepivu pa zdravnik Kramberger meni:

Kdaj bodo cepili zaposlene v Zdravstvenem domu Lenart in kaj sta se pogovarjala z ministrom pa direktor ZD Lenart odgovarja:

V Sloveniji od novembra 2019 poteka pilotni projekt EKOMALE. Z njim želijo uvajati nove tehnološke postopke gospodarjenja na kmetiji v sožitju z naravo, geografsko lego kmetije, z viri in znanji, ki jih že imajo na kmetiji ter te nadgraditi z novimi tehnološkimi znanji in inovativnimi pristopi. V okviru projekta potekajo tudi predavanja, na enem izmed njih so spregovorili o 'Ekosistemskih rešitvah v času podnebnih sprememb pri celoviti samooskrbi na manjših kmetijah'. Prispevek Boštjana Najžarja.

Več o tej temi lahko najdete med videi na Facebook profilu radia Prlek.

Kulturno društvo Podgorci je danes predstavilo knjigo Desetljetja žetve naših besed. Na videokonferenci so bili prisotni predsednik KD Podgorci Dominik Majcen ter avtor knjige Vekoslav Prejac s soavtorico Marijo Hernja Masten. Knjiga nosi podnaslov Kulturno društvo Podgorci v času in prostoru. Izšla je letos, v nakladi 600 izvodov in obsega 269 strani ter govori o 100-letnem ustvarjanju tamkajšnjega kulturnega društva v domačem kraju in tudi širše.

Kljub težkim časom bo leto 2020 ostalo v lepem spominu tudi v Društvu prleški železničar. Ker se je pisalo 160 let proge Pragersko – Ptuj – Ormož – Čakovec – Velika Kaniža, ker se je pisalo 130 let Radgonske proge od Ljutomera do Gornje Radgone in ker so izdali zbornik Pogled na zgodovino železnice v Prlekiji in Prekmurju na prelomu modernizacije v spomin prihoda prvega električnega vlaka v Prlekijo in Prekmurje. Nekatere dogodke si je mogoče ogledati tudi na svetovnem spletu. PH

Iz ormoške knjižnice so sporočili, da si je na njihovi spletni strani mogoče ogledati virtualno pravljico z naslovom Zavetje. Gre za čudovito pravljico, ki jo je izdala Založba Zala. Na videz preprosta, drobna zgodba, ki je aktualna v vseh časih. Zgodba, v kateri vsak od nas najde delček sebe. Pripovedovala bo Bernardka. PH

ČRNA KRONIKA:

Malo pred polnočjo včeraj je prišlo do prometne nesreče v okolici Vidma pri Ptuju, so sporočili s PU Maribor. Policisti so pojasnili, da je prišlo do trčenja, ko je 26-letni voznik osebnega avtomobila zapeljal izven vozišča in trčil v prometni znak. Nato je vozilo prevrnilo, voznik pa je padel iz njega. 26-letnika so odpeljali v bolnišnico in je v smrtni nevarnosti.

 

 • Prometno poročilo, ponedeljek 8.marec 2021 ob 16:42

  Gneča, zastoj:
  -Na gorenjski avtocesti pred predorom Karavanke tovornih vozil proti Avstriji, 4 km. Ustavljena vozila so na voznem in odstavnem pasu.
  - Na gorenjski avtocesti pred delovno zaporo pred priključkom Podtabor proti Avstriji, potovalni čas se podaljša 5 - 10 minut.
  - Na štajerski avtocesti pred delovno zaporo pri počivališču Polskava proti Ljubljani, potovalni čas se podaljša za 10 minut.

  Čakalna doba je na mejnih prehodih Gruškovje, Dobovec in Obrežje.

  Od 8. marca dalje velja spremenjen režim pri prehajanju državnih meja.

  Karavanke:
  - Občasno kratkotrajno zapirajo v obe smeri zaradi miniranja na avstrijski strani.
  - V noči na sredo, med 20. in 5. uro, bo promet potekal izmenično enosmerno s čakanjem pred predorom.

  Cesta čez prelaz Vršič je zaprta.

URADNA GLASBENA LESTVICA RADIO PRLEK

RADIO PRLEK TOP 10 - 06.03.2021
RADIOaktivnih11 - 02.03.2021