Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP SREDA, 30.12.2020

Dogajanje zadnjih dni v povezavi s potresi je povzročilo ogromno škode na območju Petrinje na Hrvaškem in prestrašilo mnoge prebivalce, saj je bilo tresenje tal mogoče čutiti tudi v drugih državah. Tudi v Sloveniji je nastala manjša materialna škoda. Potres je sunkovito nihanje tal, ki najpogosteje nastane zaradi premikanja zemeljskih plošč. Ti nastajajo dnevno, večino njih ne zaznamo, nekaj močnejših v zadnjih dneh pa smo občutili tudi pri nas. V 20. stoletju se je v Sloveniji zgodilo 15 potresov, ki so dosegli ali presegli intenziteto 7 EMS. EMS je evropska potresna lestvica ali evropska makroseizmična lestvica, ki se uporablja kot merska enota pri navajanju intenzitetne stopnje potresov in ima 12 stopenj.

V potresni zgodovini območja znotraj današnjih meja Slovenije se je od začetka 16. stoletja potres intenzitete 7 zgodil najmanj 50-krat. Pri tej intenziteti se pojavijo zmerne poškodbe na zgradbah. Močnejši potres v Ormožu so zabeležili 22. marca 1839 z globino žarišča 8 km pod zemeljsko površino, magnitudo 4,3 ter intenziteto 6-7 EMS.

Na območju Ormoža je tudi ena od potresnih opazovalnic iz državne mreže potresnih opazovalnic. Na Kogu je bila dokončana leta 2004. Opazovalnico sestavljata dva jaška. V seizmičnem jašku je nameščen senzor z zajemalno napravo, v pomožnem jašku pa brezprekinitveno napajanje in komunikacijska oprema za kontinuiran prenos podatkov po državnem računalniškem omrežju v center za obdelavo podatkov v Ljubljani.

Prva pomoč, ki jo je Slovenija namenila Hrvaški po včerajšnjem uničujočem potresu, je ob polnoči prispela v hrvaški logistični center na Jastrebarsko, kjer so že začeli z raztovarjanjem, je davi sporočila uprava za zaščito in reševanje. Na Hrvaškem se tla tresejo od ponedeljka. Najbolj uničujoč potres z magnitudo 6,4 je včeraj zahteval sedem smrtnih žrtev. Tla se na Hrvaškem tresejo tudi danes. Največ gmotne škode je na območjih Petrinje, Gline in Siska.

Včerajšnji (torek) potres, ki je dodobra stresel našo regijo in je imel epicenter blizu mesta Petrinja na Hrvaškem, je poškodoval cerkev Svete Trojice. Podobno se je zgodilo že marca ob močnejšem potresu v Zagrebu. Tudi tokrat pa župan Občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah David Klobasa poroča o škodi na cerkvi. Uprava RS za zaščito in reševanje pa je včeraj poročala tudi, da so v Janževem Vrhu posredovali gasilci PGD Janžev Vrh, ker je potres porušil dimnik nenaseljene stanovanjske hiše. PH

Svetniki občinskega sveta Ormož so na 17. zadnji letošnji seji ob sprejemanju predloga proračuna za naslednje leto, imeli številna vprašanja.

Na 14. redni seji občinskega sveta Središče ob Dravi, so svetniki sprejemali predlog proračuna za leto 2021. Z županom občine Središče ob Dravi, Jurijem Borkom, se je pogovarjala Vesna Osterc.

Marsikatera zelenica se je letos spremenila v zelenjavni vrt v katerega se vlaga veliko dela in energije. Klasično obdelavo je mogoče zamenjati s tehnologijo vrta brez prekopavanja. S tem poskrbimo za veliko večjo rodovitnost ter posledično boljše pridelke. Z veliko manj dela je na tak način na vrtu manj plevela v prsti se ohranjajo rodovitne snovi in mikroorganizmi, potrebnega je manj gnojenja. Priprave vrta brez prekopavanja se je najbolje lotiti postopoma, o čemer več v lokalnem utripu.

Kulturno društvo Podgorci je včeraj (torek) predstavilo knjigo Desetletja žetve naših besed. Na videokonferenci so bili prisotni: predsednik KD Podgorci, Dominik Majcen ter avtor knjige Vekoslav Prejac s soavtorico, Marijo Hernja Masten. Knjiga nosi podnaslov »Kulturno društvo Podgorci« v času in prostoru. Izšla je letos, v nakladi 600 izvodov in obsega 269 strani ter govori o 100-letnem ustvarjanju tamkajšnjega kulturnega društva v domačem kraju in tudi širše. Več o sestavi in vsebini zbornika, izveste v naslednjem prispevku.

ČRNA KRONIKA:

Osumljenec iz Gerečje vasi pri Ptuju je v petek umoril tri osebe iz brezobzirnega maščevanja, je danes na virtualni novinarski konferenci povedal vodja mariborskih kriminalistov Beno Meglič. 35-letni osumljenec je umoril svojo nekdanjo 35-letno zunajzakonsko partnerko ter njena starša, 58-letno mamo in 61-letnega očeta. STA

Policisti še vedno iščejo 43-letno Simono Meglič iz Levanjcev v občini Destrnik, ki jo pogrešajo od 10. decembra. Policija ponovno poziva vse, ki so pogrešano morebiti videli ta dan ali kasneje, naj to sporočijo na najbližjo policijsko postajo ali pokličejo telefonsko številko policije 113 oz. anonimni telefon 080-1200. STA

 • Prometno poročilo, ponedeljek 8.marec 2021 ob 16:08

  Gneča, zastoj:
  -Na gorenjski avtocesti pred predorom Karavanke tovornih vozil proti Avstriji, 4 km. Ustavljena vozila so na voznem in odstavnem pasu.
  - Na gorenjski avtocesti pred priključkom Podtabor proti Avstriji, potovalni čas se podaljša 5 - 10 minut.
  - Na štajerski avtocesti pred počivališčem Polskava proti Ljubljani, potovalni čas se podaljša za 15 minut.

  Čakalna doba je na mejnih prehodih Gruškovje, Dobovec in Obrežje.

  Od 8. marca dalje velja spremenjen režim pri prehajanju državnih meja.

  Karavanke:
  - Občasno kratkotrajno zapirajo v obe smeri zaradi miniranja na avstrijski strani.
  - V noči na sredo, med 20. in 5. uro, bo promet potekal izmenično enosmerno s čakanjem pred predorom.

  Cesta čez prelaz Vršič je zaprta.

URADNA GLASBENA LESTVICA RADIO PRLEK

RADIO PRLEK TOP 10 - 06.03.2021
RADIOaktivnih11 - 02.03.2021