Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP ČETRTEK, 31.12.2020 SREČNO 2021

Rdeči križ Slovenije (RKS) je pri Hrvaškem Rdečem križu preveril potrebe glede materialne pomoči. Njihov odgovor je, da materialne pomoči v obliki hrane, vode, oblačil in podobnega trenutno ne potrebujejo. Poleg tega bi problem predstavljal tudi sprejem take pomoči in skladiščenje, saj so skladiščne/logistične kapacitete porušene. Trenutna najučinkovitejša pomoč je zbiranje denarnih sredstev. Zbiranje denarne pomoči naj poteka izključno preko humanitarnih organizacij, ki so v ta namen že objavile številke računov. Pomoč oseb in pomoč v tehniki (npr. gradbeni stroji) zaenkrat tudi ni potrebna, zato svetujemo, da društva in posamezniki ne odhajajo na območje potresa je sporočila Služba za podporo Štabu CZ RS.

Rdeči križ Slovenije je danes nakazal 63.500 evrov na račun Rdečega križa Hrvaške za pomoč prizadetim ob potresih, ki so zahtevali življenja, razdružili družine in povzročiili veliko gmotno škodo. Sredstva so prispevali posamezniki in podjetja iz vse Slovenije.

Na 17 redni seji občinskega sveta občine Ormož so sprejemali predlog proračuna za prihodnje leto. Ob tem so se svetniki dotaknili predvsem projektov, ki jih v tem letu ne bo moč realizirati. Eden izmed njih je vrtec v Miklavžu pri Ormožu.

V torek, 29.novembra, je potekala predstavitev knjige Kulturnega društva Podgorci z naslovom " DESETLETJA ŽETVE NAŠIH BESED." Knjiga nosi podnaslov »Kulturno društvo Podgorci v času in prostoru« in je izšla letos, v nakladi 600 izvodov. Izdajatelj knjige je Kulturno društvo Podgorci, založnik podjetje Altius. Avtor knjige je Vekoslav Prejac s soavtorji. Jezikovni pregled sta opravili Jožica in Klara Megla. Za grafično oblikovanje in postavitev za tisk je poskrbela Aleksandra Kolednik iz podjetja Altius, kjer so knjigo tudi natisnili. Pomemben dogodek za Kulturno društvo Podgorci so na video konferenci predstavili: Dominik Majcen, predsednik KD Podgorci, avtor knjige Vekoslav Prejac, in zgodovinarka in arhivistka Marija Hernja Masten. Kakšno presenečenje je čakalo urednika publikacije, Vekoslava Prejaca izveste v prispevku.

Kdo je Dedek Mraz in od kod prihaja? Odgovor nam bo zaupala Nevenka Korpič, kustodinja etnologinja, iz Pokrajinskega muzeja Ptuj, enota Ormož.

ŠPORT:

Za rokometaši je prvi del letošnje sezone v državnem prvenstvu. V ligi NLB je bilo odigranih 14 krogov, kar nekaj tekem je bilo zaradi znane situacije s koronavirusom preloženih. Rokometaši Jeruzalema Ormoža so odigrali zgolj 11 tekem; kljub temu so pred nadaljevanjem sezone na visokem 5. mestu prvenstvene lestvice. prvi del sezone je ocenil trener Saša Prapotnik.

ČRNA KRONIKA:

Mariborski operativno komunikacijski center je med 6. uro včeraj in 6. uro danes zjutraj, prejel 215 klicev, od tega 70 interventnih oz. takšnih, da je bilo potrebno posredovanje policije. V tem času niso obravnavali nobenega nedovoljenega prehoda državne meje.

V opisanem času so obravnavali tudi:

- 10 kaznivih dejanj,

- 3 prometne nesreče I. kategorije,

- 2 prometni nesreči II. kategorije, v katerih sta se dve osebi lahko telesno poškodovali,

- 2 povoženji divjadi,

- 2 kršiteljema cestno-prometnih predpisov smo zasegli vozili, ki sta ju vozila,

- 12 prijav kršitev javnega reda in miru, od tega 7 na javnih krajih in 5 v zasebnih prostorih,

- 2 kršitelja javnega reda in miru smo pridržali do streznitve.

- 1 požar,

- 1 nesrečo na smučišču.

Sinoči, nekaj po 18. uri so bili obveščeni o požaru na stanovanjski hiši v Gradišču na Kozjaku. Požar so pogasili gasilci, poškodovan ni bil nihče. V požaru je po nestrokovni oceni nastalo za okoli 35.000 evrov materialne škode. Policisti so danes opravili ogled kraja požara. Prve ugotovitve kažejo na to, da je zagorelo v dimniku stanovanjske hiše, od tam pa se je požar razširil na izolacijo in ostrešje.

Policisti so včeraj na Ptujski cesti v Mariboru zasegli osebni avtomobil 51-letnemu vozniku, ker ga je vozil čeprav nima vozniškega dovoljenja. Odvzeli so mu tudi registrski tablici in izdali plačilni nalog, ker je vozilu potekla veljavnost registracije za več kot 30 dni. Za nameček je elektronski alkotest pokazal, da je imel v organizmu 0,77 mg/l alkohola. Policisti bodo zoper kršitelja podali obdolžilni predlog pristojnemu sodišču.

Policisti so sinoči na Geršakovi ulici v Mariboru zasegli osebni avtomobil tudi 44-letnemu vozniku, ker ga je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Odvzeli so mu tudi registrski tablici in izdali plačilni nalog, ker je vozilu potekla veljavnost registracije. Za nameček je elektronski alkotest tudi njemu pokazal, da je vozil pod vplivom alkohola, saj je imel v organizmu 0,35 mg/l alkohola. Policisti bodo tudi zoper njega podali obdolžilni predlog pristojnemu sodišču.

 • Prometno poročilo, ponedeljek 8.marec 2021 ob 16:55

  Na gorenjski avtocesti pred predorom Karavanke je zastoj tovornih vozil proti Avstriji, 4 km. Ustavljena vozila so na voznem in odstavnem pasu.

  Čakalna doba je na mejnih prehodih Gruškovje, Dobovec in Obrežje.

  Od 8. marca dalje velja spremenjen režim pri prehajanju državnih meja.

  Karavanke:
  - Občasno kratkotrajno zapirajo v obe smeri zaradi miniranja na avstrijski strani.
  - V noči na sredo, med 20. in 5. uro, bo promet potekal izmenično enosmerno s čakanjem pred predorom.

  Cesta čez prelaz Vršič je zaprta.

URADNA GLASBENA LESTVICA RADIO PRLEK

RADIO PRLEK TOP 10 - 06.03.2021
RADIOaktivnih11 - 02.03.2021