Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP NOVO LETO 2021

Vstopili smo v novo leto 2021. Tokrat drugače, brez organiziranih silvestrovanj na prostem, večinoma v krogu družin ali najbližjih. V Ormožu se je nekaj minut pred polnočjo razlegal zvok pokov petard in raket, ki so razsvetlile nebo na našim mestom. Več pokanja in raket je bilo opaziti na hrvaški strani, ob 30 minut čez polnoč pa se pokanje umirilo. Ob 1. uri zjutraj je bilo vse mirno in spokojno. Tudi po vsej Sloveniji je bil takrat pričakovanje novega leta povsem drugačno.

Čeprav organiziranih javnih prireditev ni bilo, pa je bila silvestrska noč za policiste delavna. Za varnost na terenu jih je skrbelo več kot 700, skupno pa so obravnavali 11 prometnih nesreč, 120 kršitev javnega reda in miru ter 20 kaznivih dejanj. V urgentnem centru ljubljanskega UKC-ja so na najdaljšo noč v letu na kirurški in internistični urgenci obravnavali 230 pacientov, od tega po 21. uri približno 30 samo v urgentnem kirurškem bloku. "Te številke so žal primerljive z lanskim letom. Upamo, da to ni odraz tega, da ljudje niso odgovorno praznovali. Obenem pa bi se radi zahvalili tistim, ki so to storili in na ta način rešili kakšno življenje," je v izjavi novinarjem povedal Marko Jug, nadzorni travmatolog urgentnega kirurškega bloka. Vsakega bolnika, ki sprejmejo, ga obravnavajo kot potencialno okuženega z novim koronavirusom, zato jih sprva izolirajo v sivi coni in jim odvzamejo bris. Ker vseh rezultatov testov še niso prejeli, o konkretnejših številkah glede tega, koliko okuženih so sprejeli v minuli noči, ni mogel spregovoriti. Jug je še dodal, da so za letošnje silvestrovo pričakovali velik upad primerov alkoholnih opojev, a so številke primerljive z lanskimi – ob tem je znova izrazil upanje, da to "ni odraz tega, da so ljudje neodgovorno praznovali" novo leto.

Rdeči križ Slovenije (RKS) je pri Hrvaškem Rdečem križu preveril potrebe glede materialne pomoči. Njihov odgovor je, da materialne pomoči v obliki hrane, vode, oblačil in podobnega trenutno ne potrebujejo. Poleg tega bi problem predstavljal tudi sprejem take pomoči in skladiščenje, saj so skladiščne/logistične kapacitete porušene. Trenutna najučinkovitejša pomoč je zbiranje denarnih sredstev. Zbiranje denarne pomoči naj poteka izključno preko humanitarnih organizacij, ki so v ta namen že objavile številke računov. Pomoč oseb in pomoč v tehniki (npr. gradbeni stroji) zaenkrat tudi ni potrebna, zato svetujemo, da društva in posamezniki ne odhajajo na območje potresa je sporočila Služba za podporo Štabu CZ RS.

Rdeči križ Slovenije je na zadnji decembrski dan nakazal 63.500 evrov na račun Rdečega križa Hrvaške za pomoč prizadetim ob potresih, ki so zahtevali življenja, razdružili družine in povzročiili veliko gmotno škodo. Sredstva so prispevali posamezniki in podjetja iz vse Slovenije.

Na 17. redni seji občinskega sveta Ormož so svetniki sprejemali tudi predlog proračuna za prihodnje leto.

V Središču ob Dravi so občinski svetniki na 14. redni seji obravnavali tudi predlog odloka o postopku in merilih za sofinanciranje letnega programa športa. Z županom Jurijem Borkom se je pogovarjala Vesna Osterc.

Župan občine Sveti Tomaž Mirko Cvetko je pokomentiral občinski proračun. Z njim se je pogovarjal Peter Kirič.

V današnjem lokalnem utripu vam posredujemo tudi nekaj voščil ob novem letu:

ČRNA KRONIKA:

Policisti Policijske uprave Maribor, so v zadnjih 24 - urah na telefonsko številko policije 113 za klice v sili, sprejeli skupno 363 klicev, od tega 80 takšnih, ki so zahtevali posredovanje najmanj ene policijske patrulje na kraju dogodka.

Ob svojem rednem delu so beležili naslednje dogodke :

Obravnavali so 9 novih kaznivih dejanj, med katerimi prevladujejo poškodovanja tujih stvari.

Policisti Policijske postaje Maribor II so obravnavali tatvino osebnega avtomobila Renault Twingo, reg. št. SG KN-620, letnik 2001, turkizno rumene barve z rdečim napisom Twingo na levi bočni, do katere je prišlo med 30 in 31. decembrom 2020. Vse, ki bi omenjeno vozilo opazili prosijo, da o tem obvestite najbližjo policijsko postajo ali pokličete na številko policije 113.

Na področju javnega reda in miru so obravnavali 12 kršitev, od tega 3 na javnem kraju in 9 v zasebnih prostorih.

Na področju prometne varnosti so obravnavali 11 prometnih nesreč, pri katerih je bila 1 oseba telesno poškodovana.

Policisti Policijske postaje Podlehnik so pri nedovoljenem prehodu čez državno mejo 31. decembra ob 14:25 prijeli državljana Turčije, ki je med postopkom zaprosil za mednarodno zaščito.

Policisti Postaje mejne policije Gruškovje so 31. decembra ob 20:55 v tovornem vozilu, s pripetim polpriklopnikom, turških registrskih številk prijeli 4 državljane Afganistana, ki so se poskušali izmakniti mejni kontroli na mejnem prehodu.

 • Požar, eksplozija 5. 03. 2021 22:01
  Ob 22.02 so v naselju Runeč, občina Ormož, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ključarovci pri Ormožu, Ivanjkovci in Hardek so požar pogasili, očistili tuljavo dimnika, prezračili prostore, pregledali objekt s termovizijsko kamero in lastniku priporočali pregled dimnikarja.
 • Požar, eksplozija 5. 03. 2021 20:56
  Ob 20.57 so v naselju Draženci, občina Hajdina, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Draženci in Hajdina so počakali do izgoretja saj v dimniku ter pregledali dimnik in okolico.
 • Požar, eksplozija 5. 03. 2021 18:47
  Ob 18.52 je v naselju Noršinci pri Ljutomeru, občina Ljutomer, zagorel nadstrešek v velikosti 3 x 5 metrov, požar pa se je razširil na bližnji gospodarski objekt ter zajel del ostrešja. Nadstrešek, kateri je v celoti pogorel ter delno uničeno ostrešje v velikosti okoli 20 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Ljutomer, Noršinci pri Ljutomeru, Krištanci - Šalinci, Grlava in Babinci. Gasilci PGD Noršinci pri Ljutomeru so ostali na gasilski straži.
 • Tehnična in druga pomoč 5. 03. 2021 13:43
  Ob 13.57 sta na Vrtni ulici v Murski Soboti gasilca PGD Murska Sobota s tehničnim posegom odprla vrata kabine okvarjenega dvigala, v kateri je bila ujeta oseba.
 • Prometno poročilo, sobota 6.marec 2021 ob 06:53

  Na štajerski avtocesti med priključkoma Krtina in Domžale je zaradi prometne nesreče zaprt vozni pas proti Ljubljani.

  Burja:
  - Na vipavski hitri cesti med Ajdovščino in razcepom Nanos ter na regionalni cesti Podnanos - Manče - Vipavaje prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami, 2. stopnja.

  Danes ponoči, predvidoma od 21. do 6. ure, bo zaradi pripravljalnih del v predoru Golovec, zaprta ljubljanska vzhodna obvoznica med priključkomBizovik in razcepom Malence iz smeri Zadobrove proti Dolenjski in ljubljanski južni obvoznici. Obvoz za vsa vozila, tudi tovorna, bo po severni obvoznici.

  Predor Karavanke:
  - Danes ponoči bo predor zaprt predvidoma med 22. in 5. uro zjutraj. Tovorna vozila se lahko preusmerijo preko Šentilja, obvoz za ostala vozila bo urejen preko prelazov Ljubelj in Korensko sedlo.
  - Občasno so možne kratkotrajne popolne zapore zaradi miniranja na avstrijski strani.

  Cesta čez prelaz Vršič je zaprta za ves promet.

URADNA GLASBENA LESTVICA RADIO PRLEK

RADIO PRLEK TOP 10 - 27.02.2021
RADIOaktivnih11 - 02.03.2021