Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP ČETRTEK, 28.01.2021

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Jože Podgoršek, se je včeraj (sreda) mudil na delovnem obisku na severovzhodu. Obisk na terenu je bil namenjen podrobnejši seznanitvi ministra s stanjem sektorja v času epidemije covid-19 in posredovanjem informacij povezanim s trenutnimi ukrepi države in pomoči ter povratnim zbiranjem informacij za pripravo novih ukrepov. Minister se je seznanil tudi s primeri dobrih praks in razvojnimi projekti posameznih deležnikov. Zjutraj se je sestal z županom Občine Ormož, Danijelom Vrbnjakom. V krajšem pogovoru je župan ministra seznanil z aktivnostmi lokalne skupnosti, ki so povezane z nekdanjo Tovarno sladkorja, oziroma s poslovnimi idejami povezanimi s kmetijsko dejavnostjo. Minister je župana seznanil s tem, da država ne more biti investitor v poslovne ideje, kar je bilo v preteklosti večkrat ponovljeno pri vprašanjih glede izgradnje nove Tovarne sladkorja. Glede drugih načrtov, vezanih na kmetijske aktivnosti, pa je predstavil možne ukrepe in spodbude v okviru Skupne kmetijske politike ter opozoril tudi na sklad za okrevanje. Dotaknila sta se tudi področja naročanja lokalne hrane v javne zavode, šole in vrtce, kjer ima lokalna skupnost velik vpliv, poroča portal Prlekija-on.net. Kasneje je kmetijski minister obiskal še Pragersko, Zgornjo Kungoto, Apače in Mursko Soboto. (Prlekija on-net)

Župan Jurij Borko, je na 15. redni seji Občine Središče ob Dravi pod točno Razno, predstavil trenutne aktivnosti in povedal kakšne načrte imajo glede občinskega praznika v letošnjem letu.

Matej Rogač, direktor Javna razvojne agencije Občine Ormož, nam bo v naslednjem prispevku pojasnil, zakaj se v mesecu aprilu predvideva združitev Medobčinskega podjetniškega inkubatorja z Javno razvojno agencijo Občine Ormož. Z njim se je pogovarjal Peter Kirič.

Elektro Maribor na spletni strani o izklopih obvešča, da bo jutri (petek) v Prlekiji kar nekaj izklopov električne energije zaradi vzdrževalnih del. Najdlje, predvidoma 6 ur, med 8. in 14. uro, bodo izklopi trajali na naslednjih transformatorskih postajah: Mihalovci 1, Svetinje, Mali Brebrovnik, Mali Brebrovnik 2, Veličane – Janežič, Mali Brebrovnik 3 in Plešivica-vodovod. KGŠ (vir: Elektro Maribor)

Poklicali smo ravnatelja Osnovne šole Velika Nedelja, Stanka Bezjaka in ga povprašali, kakšen je bil prvi šolski dan v živo po več kot stotih dnevih šolanja na daljavo. Za ravnateljem se je pogovarjala Vesna Osterc

Ravnateljico OŠ Središče ob Dravi, magistro Jasno Munda smo povprašali kako potekajo prvi dnevi v Vrtcu Navihanček po vrnitvi vseh otrok v vrtec.

Z Nevenko Korpič, kustodinjo Pokrajinskega muzeja Ptuj, enota Ormož, smo se pogovarjali o tem, kako so naši predniki dojemali čas, letne čase in kako so sprejeli nova poimenovanja mesecev. Z Nevenko Korpič je govorila Vesna Osterc.

Danes v (četrtek) in nato še tri naslednje četrtke, ob 19, uri bo Mladinski center Ormož organiziral virtualno vadbo joge. Brezplačno jogo bo vodila Sara Vintar, potekala bo preko aplikacije ZOOM. Vadbo bodo tudi posneli in si jo bo mogoče kadarkoli ogledati na spletu. (VIR: Mladinski center Ormož) PH

Včeraj, v sredo, 27. januarja, ob 13. uri, so v podjetju Hosekra v Slovenska Bistrica opravili svečan prevzem kontejnerja, ki je bil kupljen z donatorsko akcijo društev, ki so članice Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Kontejner je opremljen z sanitarnim blokom in ogrevanjem, namenjen slovenskemu rojaku Miranu Kobaletu, ki izhaja iz Rogatca. Ta se je julija 1991 priključil hrvaškim braniteljem v domovinski vojni. Po vojni, kot vojni invalid živi v Petrinji, in je ob zadnjem potresu, kot njegovi številni someščani, ostal brez strehe nad glavo. Kontejner je bil danes, v četrtek zjutraj, odpremljen proti Hrvaški. Predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Ladislav Lipič, je ob tem povedal:

ČRNA KRONIKA:

Ormoške policistke in policisti so v zadnjih 24-urah obravnavali naslednje pojave;

Mariborski operativno-komunikacijski center je med 6. uro včeraj in 6. uro danes, prejel 264 klicev, od tega 79 interventnih oz. takšnih, da je bilo potrebno posredovanje policije. V tem času so policisti obravnavali en nedovoljen prehod državne meje.

V opisanem času so obravnavali tudi:

- 17 kaznivih dejanj,

- 9 prometnih nesreč I. kategorije,

- 6 povoženj živali,

- 2 kršiteljema cestno-prometnih predpisov so zasegli vozili, ki sta ju vozila,

- 1 kršitelja so privedli na okrajno sodišče, v takojšnji postopek o prekršku

- 5 prijav kršitev javnega reda in miru, od tega 3 na javnih krajih in 2 v zasebnih prostorih,

- 1 požar.

PRIJETA AFGANISTANCA

Včeraj, ob 8.30 uri so policisti na Mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje, v priklopnem tovornem vozilu srbskih registrskih oznak, ki ga je vozil državljan Srbije, odkrili pet skritih državljanov Afganistana, ki so želeli na tak način nedovoljeno vstopiti v našo državo. Vse so zavrnili nazaj na Hrvaško in jih predali hrvaškim varnostnim organom.

TUJEC PRIVEDEN NA OKRAJNO SODIŠČE

Včeraj popoldan se je na Cesti proletarskih brigad v Mariboru zgodila prometna nesreča I. kategorije. Zaradi prekratke varnostne razdalje je 29-letni voznik osebnega avtomobila, državljan Hrvaške, trčil v vozilo 31-letnega voznika. Elektronski alkotest je pokazal, da je imel povzročitelj prometne nesreče v organizmu 0,73 mg/l alkohola. Policisti so mu odvzeli vozniško dovoljenje, ga pridržali in ga sinoči že privedli na mariborsko Okrajno sodišče v takojšnji postopek o prekršku.

 • Požar, eksplozija 15. 06. 2021 13:52
  Ob 13.52 je v naselju Spodnja Ščavnica, občina Gornja Radgona, zagorela slama na polju. Požar, ki je zajel okrog šestdeset arov površine, so pogasili gasilci PGD Gornja Radgona in Spodnja Ščavnica.
 • Požar, eksplozija 15. 06. 2021 13:39
  Ob 13.39 je v bližini naselja Mostje, občina Lendava, zagorelo seno na travniku. Požar, ki je zajel okrog 400 kvadratnih metrov površine, so pogasili gasilci PGD Mostje-Banuta in Lendava.
 • Požar, eksplozija 15. 06. 2021 09:50
  Ob 9.53 je v naselju Krčevina pri Vurbergu, občina Ptuj, ob strugi reke Drave gorelo odpadno vejevje in suha trava. Požar na površini okoli štirideset kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Grajena.
 • Onesnaženje, nesreče z nevarnimi snovmi 14. 06. 2021 22:41
  Ob 22.46 je izven naselja Rakičan v Murski Soboti prišlo do prometne nesreče. Iz vozila je iztekalo motorno olje. Posredovali so gasilci PGD Murska Sobota, kateri so iztekle snovi očistili in zavarovali kraj nesreče.

URADNA GLASBENA LESTVICA RADIO PRLEK

RADIO PRLEK TOP 10 - 12.6.2021
RADIOaktivnih11 - 15.06.2021