Print this page

LOKALNI UTRIP ČETRTEK, 18.02.2021

V nadaljevanju 18. redne seje Občinskega sveta Ormož, je svoje videnje in nujnost pokrajin pojasnil preko videokonference tudi predsednik državnega sveta Republike Slovenije Alojz Kovšca. Prispevek Vesne Osterc.

Odpadna olja iz gospodinjstev so iz ekološkega vidika huda težava. Kam z njimi in kako pravilno ločevati odpadke, ki se nam bodo nabrali ob pomladanskem čiščenju ter kakšna je usoda ekoloških otokov? Za odgovore smo povprašali Ludvika Hriberška iz Komunalnega Podjetja Ormož. Z njim se je pogovarjala Vesna Osterc.

V društvu Prleški železničar so za svoj muzej člani črpali ideje in razstavni material iz številnih virov. Več o tem je Petru Kiriču povedal predsednik društva, Franc Zemljič.

V letu 2017 je bil sprejet Zakon o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov. Več bo povedal Milan Stojanovič, specialist za javno zdravje na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Učenke Osnovne šole Ormož, Žanemari Kaloh, Lana Meško in Luna Iza Pučko, so v sredo preko zoom aplikacije, predstavile idejno zasnovo Ormoška vinska pipa. Projekt je idejna zasnova medgeneracijskega prostora druženja: vinska vas z vinsko fontano, obogatena s prleško kulinarično ponudbo in obrtnimi izdelki. Učenke so predstavile računalniško animacijo samega projekta, ki je njihovo delo. Z računalniškim programom Sketchup so na zemljišču, ki se nahaja za zgradbo Petrola v Ormožu, načrtovali medgeneracijski prostor z osebno noto Prlekije. To je vinska vas z vinsko fontano z dodano turistično ponudbo.

Na Gimnaziji Ormož je maturiralo že veliko dijakov, ki so dosegli lep uspeh tudi v nadaljni poslovni poti. Med njimi je tudi Mateja Munda, specialistka mednarodnega prava in članica kabineta komisarja Janeza Lenarčiča v Bruslju. S sedanjimi dijaki Gimnazije Ormož je preko videokonference v okviru projekta EPAS – Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, delila svoje izkušnje. Prispevek Vesne Osterc.

Srebrno značko Ksavra Meška je prejela Katarina Vaupotič. Obrazložitev nagrade prebira Tina Zadravec.

ČRNA KRONIKA:

Ormoške policistke in policisti so v času zadnjih 24- urah obravnavali naslednje dogodke in pojave:

Ormoški policisti in policistke so bili včeraj ( sreda), ob 8. 27 uri obveščeni o prometni nesreči I. kategorije pri ormoški trgovini Spar. Udeleženi sta bili dve vozili. Povzročitelju so na kraju izdali plačilni nalog, zaradi nepravilnega premika z vozilom.

Ob 11. 33 uri bili obveščeni o najdeni mrtvi osebi v stanovanjskem objektu v Ormožu. Obvestili so pristojne službe ter opravili ogled kraja dogodka. Sledi poročilo na pristojno državno tožilstvo.

Napoved aktivnosti za sredo dne 18. 2. 2021:

v kolikor bi poslušalci radia opazili sumljive osebe, za katere je sumiti, da so lahko neupravičeno vstopile v Republiko Slovenijo, policisti naprošajo, da o tem obveščajo policijo na telefonski številki: 02 741 08 50 ali 113.

Opravljali bodo redne naloge s področja javne varnosti ter kontrolo udeležencev v cestnem prometu, kjer bodo dajali poudarek na kršitvah, ki so najpogostejši vzrok prometnih nesreč (prekoračitve hitrosti, vožnja pod vplivom alkohola, mobitel idr.), ter spoštovanje Odlokov vlade RS v povezavi z ukrepi za preprečevanje virusa »Covid-19«.