Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, SOBOTA, 3.4.2021

Danes je velikonočna sobota, ko se po tradiciji blagoslovijo velikonočna jedila. Letos so v Župniji Ormož prenašali blagoslov preko facebook profila, blagoslov pa je po besedah ormoškega župnika, Draga Avsenaka, dosegel vse ljudi odprtih src, ne glede na dejstvo, da k žegnu niso fizično odnesli košar z velikonočnimi jedili. Na veliko soboto se blagoslovijo (pogovorno žegnajo) jedila, ki se potem zaužijejo za nedeljski zajtrk. Tudi v Sloveniji imajo določeno simboliko, suho meso simbolizira Kristusovo telo, rdeči pirhi so kaplje krvi, hren predstavlja žeblje, kruh in ostala peciva pa trnjevo krono.
Praznik sam ima korenine v judovstvu, pa tudi v starih poganskih navadah, ko so praznovali prihod pomladi. V Sloveniji prazniku rečejo tudi vuzem.
Zgodnje kristjane so krščevali na predvečer velike noči in tudi danes odrasle osebe običajno krščujejo na ta praznik. Ker je Kristus vstal iz kamnitega groba podobno, kakor pišče pride iz jajca, in ker tudi krst pomeni vstop v novo življenje, je jajce znamenje Kristusovega vstajenja in hkrati tudi krsta. Izmenjavanje velikonočnih jajc oziroma pirhov izhaja že iz starih poganskih navad, denimo čaščenja boginje Eostre. Jajca predstavljajo ljubezen in prijateljstvo, pa tudi celotno stvarstvo kot kozmično jajce.

Ob rekonstrukciji čistilne naprave v Ormožu se občasno pojavijo kakšni izzivi. A vsak teden znova jih na usklajevalnem sestanku skušajo sproti reševati. Več izveste v prispevku Petra Kiriča.

Ministrstvo za gospodarstvo je objavilo javni razpis za sofinanciranje začetnih investicij in ustvarjanje novih delovnih mest na obmejnih območjih v letih 2021 / 2022. Podjetjem, ki bi se želela prijaviti na razpis, bo pomagala Javna razvojna agencija občine Ormož. Več informacij o samem razpisu je Petru Kiriču zaupal direktor JAR-e Matej Rogač.

Ljudje radi rečemo, da smo del narave. Pa smo res njen del in znamo z njo živeti, ali se na nanjo pogostokrat ne oziramo, ko gre za gradnjo infrastrukturnih objektov? Ali za kakšne druge ekonomske interese? Tudi reko Dravo, njene pritoke in življenje ob njej je človek močno spremenil z gradnjo hidroelektrarn, umetnih jezer in kanalov, z izsuševanjem kmetijskih površin in umetno regulacijo potokov. K sreči so se ob reki še ohranili skriti kotički za živali in rastline. Prispevek Katjuše Grof Štih 

Mladinski center Ormož v sodelovanju z umetnico Melani Habjanič pripravlja razstavo na prostem. Več o sami razstavi, ki je šele v nastajanju, je povedala Marjana Korotaj iz mladinskega centra Ormož. Prispevek Vesne Osterc.

Črna kronika:

Policisti Policijske uprave Maribor, so včeraj ponoči v Rogozi ustavili 31-letnega voznika osebnega avtomobila in ga preizkusili z elektronskim alkotestom. Ta je pokazal, da je imel v organizmu 0,65 mg/l alkohola.
Policisti so ga pridržali do streznitve, zoper njega pa bodo podali obdolžilni predlog pristojnemu sodišču.

Ob 14.33 je v kraju Brunšvik, Občina Starše, v gozdu gorela podrast in grmičevje. Posredovali so gasilci PGD Prepolje, Starše in Trniče, ki so požar v velikosti 50 x 50 metrov lokalizirali in pogasili.

Ob 15.20 so v naselju Mele, občina Gornja Radgona, gasilci PGD Mele, ob reki Muri pogasili odpadne veje, pokošeno suho travo in žagovino.

Ob 20.17 je v Tomšičevi ulici v Slovenski Bistrici v stanovanju iztekala voda. Gasilci PGD Zgornja Bistrica so zaprli dovodni ventil in posesali izteklo vodo z vodnim sesalcem.

 • Požar, eksplozija 22. 04. 2021 13:15
  MURSKA SOBOTA
 • Tehnična in druga pomoč 21. 04. 2021 11:08
  Ob 11.15 je posadka s helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP poletela v Majšperk, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Maribor. Gasilci PGD Majšperk so zavarovali kraj pristanka helikopterja na igrišču v Majšperku ter nudili pomoč reševalcem pri transportu.
 • Prometna nesreča 21. 04. 2021 06:46
  Ob 6.46 je v naselju Police v občini Gornja Radgona osebno vozilo zdrsnilo s ceste in se prevrnilo na bok. Posredovali so gasilci PGD Gornja Radgona in rešili iz vozila nepoškodovano osebo.
 • Prometno poročilo, četrtek 22.april 2021 ob 13:21

  Zaradi prometne nesreče je oviranpromet na štajerskiavtocesti med Framom in SlivnicoprotiMariboru, nastaja zastoj, 2 kilometra.

  Naštajerski avtocesti je med Slivnico inŠentiljem proti Avstriji zaprt počasni pas zaradi okvare vozila.

  Zastoj tovornih vozilje pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški, 2 kilometra.

  Čakalna doba je na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje.

  Zaradi del bo oddanes pa do 26. aprila zaprta glavna cestaNovo mesto - Metlika, medHrastjem pri Jugorju in Dolnjim Suhorjem. Obvoz bo po cesti Jugorje - Semič - Črnomelj - Metlika v obe smeri.

  Predor Karavanke:
  - Do petka, 23. aprila, bo promet vsako noč med 20. in 5. uro urejen izmenično enosmerno. Predviden čas čakanja na prosto smer vožnje bo 30 minut.
  - Predor občasno kratkotrajno zapirajo zaradi miniranja v drugi predorski cevi.

  Dela na ljubljanski vzhodni obvoznici:
  - Obnova priključka Industrijska cona Moste, Letališka cesta. Do 2. maja bo promet med razcepom Zadobrova in Bizovikom potekal po dveh zoženih pasovih v vsako smer. Zaprt je tudi uvoz Ljubljana vzhod, z Zaloške ceste proti Zadobrovi.
  - Zaradi obnove predora Golovecpromet poteka skozi eno predorsko cev dvosmerno. V obe smeri je prepovedan promet za vsa vozila, z največjo dovoljeno maso nad 3,5 t.

URADNA GLASBENA LESTVICA RADIO PRLEK

RADIO PRLEK TOP 10 - 17.04.2021
RADIOaktivnih11 - 20.04.2021