Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, SREDA, 7.4.2021

V občini Središče ob Dravi izvajajo številne projekte. Kateri so najbolj aktualni, izveste v pogovoru z županom Jurijem Borkom. Prispevek Petra Kiriča.

Zaradi epidemije odpadajo številne prireditve ali pa se selijo na medmrežje. Eno izmed njih je tudi praznovanje ob krajevnem prazniku Krajevne skupnosti Velika Nedelja. S predsednikom krajevne skupnosti, Jankom Meškom, je govorila Vesna Osterc.

Po sneženju, ki nas je zajelo v torek, so bile današnje jutranje temperature globoko pod ničlo. V Savcih v občini Sv. Tomaž je bila zjutraj najnižja izmerjena temperatura okrog -5 stopinje Celzija. Tudi jutri je pričakovati spomladansko pozebo. Ta bo glede na trenutno stanje vegetacije najbolj škodovala sadnemu drevju. Nekaj škode na cvetju sadnega drevja je nastalo že včeraj zaradi snega, je dejala ormoška terenska kmetijska svetovalka Simona Rajh.

Občina Ormož objavlja JAVNI RAZPIS ZA IZBIRO PROGRAMOV LJUBITELJSKE KULTURNE DEJAVNOSTI, KI JIH BO V LETU 2021 SOFINANCIRALA OBČINA ORMOŽ. Na javni razpis se lahko prijavijo kulturna društva, njihove sekcije, zveze kulturnih društev in drugi subjekti s področja kulture, ki niso javni zavodi, izvajajo pa kulturni program v javnem interesu, ostala društva, ki imajo v okviru svoje dejavnosti registrirano kulturno dejavnost, samostojni kulturni ustvarjalci, ki so vpisani v razvid pri ministrstvu, pristojnem za kulturo in glasbena šola. Rok za predložitev vlog je do vključno ponedeljka, 12. aprila.

V Pokrajinskem muzeju Ptuj- Ormož, enota Ormož, so tokratno vitrino meseca posvetili nedavno preminuli ormoško slikarki Vidi Rajh. Več o tem bo povedala kustodinja etnologinja Nevenka Korpič.

21. marca smo po svetu obeležili svetovni dan poezije. Na ta dan so v knjižnici Franca Ksavra Meška pripravili zanimivo akcijo. O odzivu bralcev nanjo, je spregovorila knjižničarka Marinka Vnuk.

Črna kronika:

Mariborski-operativno komunikacijski center je med 6. uro včeraj in 6. uro danes, prejel 194 klicev, od tega 78 interventnih. V tem času so obravnavali osem nedovoljenih prehodov državne meje.

Policisti so imeli v postopku kršitelje, ki so na območju Policijske postaje Gorišnica prestopili državno mejo med Hrvaško in Slovenijo na mestu, kjer ni mejnega prehoda, za to pa niso imeli ustreznih dovoljenj. Obravnavali so:

- 2 državljana Hrvaške, s tovornim avtomobilom hrvaških registrskih oznak,

- 1 državljana Hrvaške, s tovornim avtomobilom hrvaških registrskih oznak,

- 1 državljana Srbije, z osebnim avtomobilom srbskih registrskih oznak,

- 1 državljanko Avstrije, z osebnim avtomobilom avstrijskih registrskih oznak.

Policisti so vse oglobili.

Policisti so na Mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje, v priklopnem tovornem vozilu turških registrskih oznak, ki je bilo pripeto tovornemu vozilu srbskih registrskih oznak in ga je vozil državljan Srbije, odkrili skritega državljana Afganistana, ki je želel na tak način nedovoljeno vstopiti v našo državo. Zavrnili so ga nazaj na Hrvaško in ga predali hrvaškim varnostnim organom.

Danes, ob 4.25, so policisti na Mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje, v priklopnem tovornem vozilu registrskih oznak BiH, ki ga je vozil državljan Hrvaške, odkrili pet skritih tujcev (tri državljane Bangladeša, enega državljana Maroka in enega državljana Alžirije), ki so želeli na tak način nedovoljeno vstopiti v našo državo. Vse so zavrnili nazaj na Hrvaško in jih predali hrvaškim varnostnim organom.

Policisti so sinoči v Zgornjem Gruškovju izsledili tri državljane Turčije, ki so se skrivali v jarku. Vsi trije so pred tem nedovoljeno, na zeleni meji, iz Hrvaške vstopili v našo državo. V postopku so vsi zaprosili za mednarodno zaščito, zato so jih prepeljali v azilni dom.

Sinoči je voznica osebnega avtomobila v Hlaponcih trčila v srno. Slednja je na kraju poginila. Policisti so ugotovili, da je imela voznica v času nesreče v organizmu 0,38 mg/l alkohola. Policisti so ji začasno odvzeli vozniško dovoljenje, ji prepovedali nadaljnjo vožnjo in ji izdali plačilni nalog.

Neznani storilec je med 30. 11. 2020 in 20. 1. 2021, iz garaže ob gospodarskem poslopju na Hajdini, odtujil neregistriran in nevozen osebni avtomobil, znamke Volkswagen 1200, letnik 1964. Materialna škoda znaša okoli 6.000 evrov.

Minulo soboto se je končala tradicionalna akcija »40 dni brez alkohola.« Odgovorno ravnanje do sebe in drugih zahteva od nas osebno odločitev za zmernost pri pitju ali celo odpoved alkoholu za vse življenje. Izbira vsakega posameznika je, ali bo dal prednost alkoholu ali pa zdravju, dobrim odnosom, družini, službi in prijateljem.
Ob koncu akcije organizatorji pozivajo, naj se odpoved in zmernost pri pitju alkohola ne konča po 40 dneh, ampak naj bo to spodbuda k nadaljnjim korakom vsakega posameznika in celotne družbe proti odgovornemu ravnanju in zmanjšanju stisk zaradi zdravstvenih težav, slabih odnosov ter nasilja v družinah in prometnih nesreč vse leto.

 • Tehnična in druga pomoč 21. 04. 2021 11:08
  Ob 11.15 je posadka s helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP poletela v Majšperk, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Maribor. Gasilci PGD Majšperk so zavarovali kraj pristanka helikopterja na igrišču v Majšperku ter nudili pomoč reševalcem pri transportu.
 • Prometna nesreča 21. 04. 2021 06:46
  Ob 6.46 je v naselju Police v občini Gornja Radgona osebno vozilo zdrsnilo s ceste in se prevrnilo na bok. Posredovali so gasilci PGD Gornja Radgona in rešili iz vozila nepoškodovano osebo.
 • Prometno poročilo, četrtek 22.april 2021 ob 11:57

  Zaradi prometne nesrečeje oviranpromet na štajerskiavtocesti med Framom in SlivnicoprotiMariboru, nastaja zastoj, 2,5 kilometra.

  Čakalna doba je na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje.

  Zaradi del bo oddanes pa do 26. aprila zaprta glavna cestaNovo mesto - Metlika, medHrastjem pri Jugorju in Dolnjim Suhorjem. Obvoz bo po cesti Jugorje - Semič - Črnomelj - Metlika v obe smeri.

  Predor Karavanke:
  - Do petka, 23. aprila, bo promet vsako noč med 20. in 5. uro urejen izmenično enosmerno. Predviden čas čakanja na prosto smer vožnje bo 30 minut.
  - Predor občasno kratkotrajno zapirajo zaradi miniranja v drugi predorski cevi.

  Dela na ljubljanski vzhodni obvoznici:
  - Obnova priključka Industrijska cona Moste, Letališka cesta. Do 2. maja bo promet med razcepom Zadobrova in Bizovikom potekal po dveh zoženih pasovih v vsako smer. Zaprt je tudi uvoz Ljubljana vzhod, z Zaloške ceste proti Zadobrovi.
  - Zaradi obnove predora Golovecpromet poteka skozi eno predorsko cev dvosmerno. V obe smeri je prepovedan promet za vsa vozila, z največjo dovoljeno maso nad 3,5 t.

URADNA GLASBENA LESTVICA RADIO PRLEK

RADIO PRLEK TOP 10 - 17.04.2021
RADIOaktivnih11 - 20.04.2021