Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, SOBOTA, 1.5.2021

Praznik dela (znan tudi kot prvi maj) je mednarodni praznik delavstva, ki ga 1. maja vsako leto praznujejo v večini držav sveta, redka izjema so ZDA. Praznik je izvorno spomin na krvave demonstracije v ameriškem Chicagu v teh dneh leta 1886, znane pod imenom Haymarketski izgred, pa tudi največje praznovanje socialnih dosežkov mednarodnega delavskega gibanja. Zaradi politično levega navdiha, ki ga nosi praznik, je bil prvi maj skozi vso svojo zgodovino izstopajoči dogodek za demonstracije različnih socialističnih, komunističnih in anarhističnih skupin. V današnjem času je obeleževanje prvega maja še vedno močno povezano z velikimi zborovanji ali protesti delavcev po mnogih mestih celotnega sveta, navadno pa jih organizirajo delavske organizacije, kakršne so sindikati. Pred 2. svetovno vojno se praznik v Sloveniji ni uradno obeleževal, čeprav so neuradne slovesnosti obstajale in jih oblast načeloma ni prepovedovala. Prvo uradno praznovanje je bilo pod nacistično nemško oblastjo 1941 (v Nemčiji so praznik prvič uradno uvedli nacionalsocialisti 1933 in ga med vojno razširili na zasedena območja). Slovenska tradicija prvi maj obeležuje zlasti s kresovi in nošnjo nageljnov. Prvi maj je po vojni s kurjenjem kresov in postavljenjem mlajev nadomestil praznik sv. Krstnika oz. kresne noči.

Svetnice in svetniki pri Svetem Tomažu, so na 18. redni seji potrjevali tudi Zaključni račun proračuna občine Sveti Tomaž za leto 2020. Prispevek Nastje Alt.

Po spletnem dogodku, Na pijači z župani, ki ga je organiziral Mladinski center Ormož, smo župana Občine Ormož povprašali, kaj je mlade zanimalo in katero problematiko so izpostavili. Prispevek Nastje Alt.

S Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj so sporočili, da bo prireditev Dobrote slovenskih kmetij potekala od 3. do 5. septembra v Minoritskem samostanu na Ptuju. Sprva so jo načrtovali zadnji vikend v mesecu maju. Ocenjevanja izdelkov potekajo po načrtih. Katjuša Grof Štih

Več v kmetijski oddaji to nedeljo med 11. in 12. uro.

Mnogi vinogradniki se odločajo za spremembe, saj vina zaradi znanih vzrokov na uspejo prodati. Ena od priložnosti je sprememba vina v vinske destilate. Znan slovenski mojster žganjekuhe, Franc Jelušič, se je mudil tudi na našem koncu in v priložnostnem pogovoru opisal nekaj pomembnih dejavnikov za dobra žganja, ki jih Slovenci znamo pripraviti.

Črna kronika:

Na predprvomajski petek, so v naselju Dobrava, v Ormožu gasilci PGD Hardek pogasili goreč kres, so sporočili iz Centra za obveščanje.

Patrulja Policijske postaje Šentilj je včeraj zvečer, na območju občine Pesnica ustavila voznika osebnega vozila. V postopku so policisti ugotovili, da voznik nima veljavnega vozniškega dovoljenja, na vozilu pa je imel nameščene registrske tablice od drugega vozila, zato so mu vozilo, ki ga je vozil, zasegli. Opravljen je bil tudi preizkus alkoholiziranosti z elektronskim indikatorjem alkohola, ki je pokazal, da je imel voznik v organizmu 0,29 mg alkohola. Zoper kršitelja bodo podali obdolžilni predlog pristojnemu sodišču.

V Murski Soboti in na Krapju je prišlo do prometnih nesreč zaradi izsiljevanja prednosti v križišču, v katerih se je več oseb lahko telesno poškodovalo.

 • Prometna nesreča 14. 05. 2021 19:40
  Ob 19.49 je na cesti Podgrad–Lutverci, občina Apače, osebno vozilo zapeljalo s ceste in pristalo na strehi v potoku. Pri tem se je voznik poškodoval. Gasilci PGD Gornja Radgona so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč ponesrečencu iz vozila in ga oskrbeli do prihoda reševalcev NMP Gornja Radgona, dvignili vozilo iz potoka, očistili kraj dogodka ter nudili pomoč policiji.
 • Prometno poročilo, petek 14.maj 2021 ob 23:53

  Na štajerski avtocestije zaradi okvare vozila promet oviran med Šentjakobom in Domžalami proti Mariboru.

  Cesta Rimske Toplice - Jurklošter je zaprta zaradi padanja kamenja na cestišče pri Lipnem Dolu.

  Zaradi del bo v soboto, 15. maja, med 2. in 24. uro, na dolenjski avtocesti zaprt priključek Trebnje zahodv obe smeri. Obvoz bo urejen preko priključka Trebnje vzhod.

  Popolne zapore zaradi del:
  - Mejni prehod Sečovlje bo zaradi obnove zaprt do 31. maja. Obvoz je preko mejnega prehoda Dragonja.
  - Regionalna cesta Podbrezje - Zvirče, pri Podbrezjah bo zaprta predvidoma do 27. maja. Obvoz je po gorenjski avtocesti med priključkoma Naklo in Brezje, tudi za vozila brez vinjete.

  Na ljubljanski vzhodni obvoznici poteka obnova priključka Industrijska cona Moste, Letališka cesta in obnova predora Golovec.

URADNA GLASBENA LESTVICA RADIO PRLEK

RADIO PRLEK TOP 10 - 08.05.2021
RADIOaktivnih11 - 11.05.2021