Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, PONEDELJEK, 3.5.2021

18. redna seja Občinskega sveta Občine Sveti Tomaž, je potekala v petek, 23. aprila. Svetnice in svetniki so obravnavali predlog Odloka o podlagah za odmero komunalnega prispevka v občini. Prispevek Nastje Alt.

Poklicali smo zdravnico Alenko Simonič in jo povprašali, kakšno je stanje z okuženostjo na našem območju. Z njo se je pogovarjala Nastja Alt.

Mnogi vinogradniki se odločajo za spremembe, saj vina zaradi znanih vzrokov na uspejo prodati. Ena od priložnosti je sprememba vina v vinske destilate. Znan slovenski mojster žganjekuhe, Franc Jelušič, se je mudil tudi na našem koncu in v priložnostnem pogovoru opisal nekaj pomembnih dejavnikov za dobra žganja, ki jih Slovenci znamo pripraviti.

V tokratni oddaji Prleški brlüžjak bo z nami kolar, Franc Haložan, ki smo ga v oddaji že gostili. Tokrat nam bo povedal še nekaj o ostalem orodju, ki ga je zraven vozov še izdeloval, slišali pa boste tudi pesmico, ki se je spomni iz osnovne šole.

Črna kronika:

Ormoške policistke in policisti so preko vikenda obravnavali naslednje dogodke in pojave:

V petek ob 8.20 policijo oškodovanec iz Lahoncev obvestil, da mu je neznani storilec poškodoval živo mejo. Zadevo bodo s poročilom odstopili na ptujsko državno tožilstvo.

Ob 12.02 jih je voznik osebnega avtomobila obvestil, da je v gozdu na lokalni cesti Dobrava – Litmerk, trčil v srno. Patrulja je odstopila od ogleda kraja prometne nesreče.

Ob 12.05 so bili obveščeni o najdbi poginulega srnjaka, v bližini igrišča velikonedeljskega župnišča. Za odstranitev srnjaka je poskrbel lovec Lovske družine Velika Nedelja.

 Ob 19.00 so osebi proti potrdilu zasegli ročno zvit delno pokajen cigaret s posušenimi rastlinskimi delci zeleno - rjave barve, za katero obstaja sum, da gre za prepovedano drogo. Zaseženi delci bodo poslani na preliminarni test in v primeru pozitivnega rezultata sledi zoper kršitelja hitri prekrškovni postopek.

Ob 19.25 so v naselju Lasigovci obravnavali prometno nesrečo I. kategorije. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je voznica osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti z vozilom zapeljala v obcestni jarek in nato na travnik ter si pri tem poškodovala vozilo. Povzročiteljici je bila na kraju izdan plačilni nalog.

SOBOTA 1. 5. 2021

V soboto, 1. maja, ob 12.38, je patrulja na lokalni cesti v naselju Žerovinci, ustavila in kontrolirala 45. letnega voznika osebnega avtomobila. Odrejen in opravljen je bil preizkus alkoholiziranosti, katerega rezultat je bil pozitiven – 0,69 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Ker se voznik ni strinjal z zapisnikom o preizkusu alkoholiziranosti, mu je bil odrejen strokovni pregled, ki ga je odklonil. Odrejeno mu je bilo pridržanje na PP Ormož. Odvzeto vozniško dovoljenje bo skupaj z obdolžilnim predlogom poslano na ormoško sodišče.

Ob 14.10 so bili obveščeni o prometni nesreči II. kategorije na lokalni cesti v naselju Ivanjkovci. 65 letni voznik kolesa z motorjem je zaradi vožnje preblizu desnega roba vozišča, zapeljal preko bankine na brežino, nato pa v obcestnem jarku padel in se telesno poškodoval. Na kraju je ekipa NMP z dežurno zdravnico iz ZD Ormož, nudila vozniku prvo pomoč. Voznik je bil s kraja odpeljan v ptujsko bolnišnico na opazovanje. Odrejen in opravljen je bil preizkus alkoholiziranosti, katerega rezultat je bil pozitiven – 1,00 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Odvzeto vozniško dovoljenje bo skupaj z obdolžilnim predlogom poslano na ormoško sodišče.

Ob 17.51 je patrulja na lokalni cesti v naselju Veliki Brebrovnik, ustavila in kontrolirala 57. letnega voznika motornega kolesa. Odrejen in opravljen je bil preizkus alkoholiziranosti, katerega rezultat je bil pozitiven – 0,56 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Začasno mu je bilo odvzeto vozniško dovoljenje, prepovedana nadaljnja vožnja in izdan plačilni nalog. Ob 19.00 je patrulja imela v postopku voznika osebnega avtomobila, ki mu je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti. Rezultat preizkusa je pokazal 0.43 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Vozniku na kraju proti potrdilu začasno odvzeto vozniško dovoljenje, prepovedana nadaljnja vožnja in izdan plačilni nalog.

Ob 19.28 so ponovno imeli policisti v postopku voznika osebnega avtomobila, ki mu je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti. Rezultat preizkusa je pokazal 0.66 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Vozniku na kraju proti potrdilu začasno odvzeto vozniško dovoljenje, ki bo skupaj s predlogom za uvedbo postopka o prekršku poslano na Okrajno sodišče.

Ob 19.54 so bili obveščeni o kršitvi javnega reda in miru. Patrulja na kraju z zbiranjem obvestil ugotovila, da je prišlo do fizičnega napada dveh oseb. Pri tem je bila napadena oseba z reševalnim vozilo odpeljana v Splošno bolnišnico Ptuj. Po vseh zbranih obvestilih bo na državno tožilstvo napisana kazenska ovadba.

Ob 20.40 so bili obveščeni, da je v stanovanju onemogla oseba. Na kraj so prišli tudi gasilci, ki so na silo vstopili v stanovanju, kjer pa je bila močno vinjena oseba. V razgovoru je bilo ugotovljeno, da je oseba ključ od stanovanja izgubila in namerno klicala na pomoč. Gasilci so zamenjali ključavnico, po posvetu z državnim tožilcem so policisti zadevo zaključili z uradnim zaznamkom.

Ob 20.50 so policisti imeli v postopku voznika osebnega avtomobila, ki mu je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti. Rezultat preizkusa je pokazal 0.90 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Vozniku je bilo na kraju proti potrdilu začasno odvzeto vozniško dovoljenje, ki bo skupaj s predlogom za uvedbo postopka o prekršku poslano na Okrajno sodišče.

Ob 22.40 je patrulja imela v postopku voznika osebnega avtomobila, kjer je bilo v postopku ugotovljeno, da je v cestnem prometu vozil vozilo brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Kršitelju na kraju vozilo zaseženo in zoper njega bo na okrajno sodišče podan predlog za uvedbo postopka o prekršku. Ob 2.11 so bili obveščeni o motenju nočnega počitka z glasno glasbo. Patrulja ob prihodu na kraj je sama zaznala glasno glasbo, zaradi česar je bil kršitelju izdan plačilni nalog po Zakonu o javnem redu in miru.

NEDELJA 2. 5. 2021

Ob 12.08 so bili obveščeni, da oseba v Splošno bolnišnici Ptuj išče zdravniško pomoč, saj je bil pretepen s strani znane osebe. Policisti so z zbiranjem obvestil, da gre v danem primeru za utemeljen sum kaznivega dejanja »Nasilja v družini« in je eni osebi bila na podlagi Zakona o kazenskem postopku odvzeta prostost.

Ob 12.14 so bili obveščeni o poškodovanju prometnega znaka. Policisti so na kraju ugotovili, da je prometni znak zaradi slabe pritrditve padel v obcestni jarek.

Napoved aktivnosti za ponedeljek dne 3. maja 2021:

- v dnevnem času bodo nudili asistenco mobilnemu radarju.

- v kolikor bi poslušalci radia opazili sumljive osebe, za katere je sumiti, da so lahko neupravičeno vstopile v Republiko Slovenijo, naprošajo, da o tem obveščajo policijo na telefonski številki: 02 741 08 50 ali 113.

Opravljali bodo redne naloge s področja javne varnosti ter kontrolo udeležencev v cestnem prometu, kjer bodo dajali poudarek na kršitvah, ki so najpogostejši vzrok prometnih nesreč.

 • Prometna nesreča 14. 05. 2021 19:40
  Ob 19.49 je na cesti Podgrad–Lutverci, občina Apače, osebno vozilo zapeljalo s ceste in pristalo na strehi v potoku. Pri tem se je voznik poškodoval. Gasilci PGD Gornja Radgona so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč ponesrečencu iz vozila in ga oskrbeli do prihoda reševalcev NMP Gornja Radgona, dvignili vozilo iz potoka, očistili kraj dogodka ter nudili pomoč policiji.
 • Prometno poročilo, sobota 15.maj 2021 ob 01:12

  Na štajerski avtocestije zaradi okvare vozila promet oviran med Šentjakobom in Domžalami proti Mariboru.

  Cesta Rimske Toplice - Jurklošter je zaprta zaradi padanja kamenja na cestišče pri Lipnem Dolu.

  Zaradi del bo v soboto, 15. maja, med 2. in 24. uro, na dolenjski avtocesti zaprt priključek Trebnje zahodv obe smeri. Obvoz bo urejen preko priključka Trebnje vzhod.

  Popolne zapore zaradi del:
  - Mejni prehod Sečovlje bo zaradi obnove zaprt do 31. maja. Obvoz je preko mejnega prehoda Dragonja.
  - Regionalna cesta Podbrezje - Zvirče, pri Podbrezjah bo zaprta predvidoma do 27. maja. Obvoz je po gorenjski avtocesti med priključkoma Naklo in Brezje, tudi za vozila brez vinjete.

  Na ljubljanski vzhodni obvoznici poteka obnova priključka Industrijska cona Moste, Letališka cesta in obnova predora Golovec.

URADNA GLASBENA LESTVICA RADIO PRLEK

RADIO PRLEK TOP 10 - 08.05.2021
RADIOaktivnih11 - 11.05.2021