Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, SOBOTA, 5.6.2021

Kateri projekti so trenutno v teku v ekonomsko-poslovni coni Občine Ormož, nam bo povedala Mateja Zemljak iz Občine Ormož. Prispevek Nastje Alt.

V avli Občine Ormož je na ogled razstava z naslovom Majhna ali velika uresničena želja osreči srce. Razstavljeni predmeti so opomnik na različne želje in cilje, ki jih imamo skozi življenjska obdobja in tudi skozi zgodovinski čas. Razstava bo na ogled do 31. avgusta. Avtorica razstave je Manica Hartman iz Pokrajinskega muzeja Ptuj- Ormož, enota Ormož.

V Podgorcih je potekal 44. tradicionalni praznik vina, na katerem so podelili priznanja za najboljša vina. Priznanja so podelili v štirih glavnih kategorijah, in sicer v kategoriji Sortni prvaki in prvak zvrsti, pokal Krajevne skupnosti za najboljša vino iz Krajevne skupnosti Podgorci, nagrado Mala amfora za najboljše vino minulega leta in nagrado Velika amfora, kjer so izbrali šampiona praznika vina preteklih let. Prispevek Petra Kiriča.

Na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor so v sredo pripravili 55. ocenjevanje vinskega letnika 2020 na območju vinorodne dežele Podravje. Tradicionalnega ocenjevanja se je letos udeležilo 65 vinarjev, ki so strokovni komisiji oddali 153 vzorcev vin, med njimi so bili tudi nekateri vinarji iz ormoškega območja: Puklavec Family Wines, Klet Maro Robi Ozmec, Klet Maro Maša Samec, Milko Lešničar in Dveripax, je povedala Tadeja Vodovnik Plevnik, specialistka za vinarstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu MARIBOR. Dodala je še, da je med finalisti v kategoriji polsuhih vin, Klet Maro Robi Ozmec, za Sauvignon, prejel zlato medaljo. 

Ob svetovnem dnevu varstva okolja, ki ga obeležujemo danes, nas je zanimalo kakšni preprosti drobni premiki so potrebni, da pomagamo pri ohranjanju narave. Z doktorico Marinko Vovk iz Centra ponovne uporabe, je govoril Peter Kirič.

V knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož so včeraj zvečer v okviru projekta »Beletrinini trubadurji 2021« pripravili literarni večer s pesnikom, pisateljem, dramatikom, scenaristom ter tekstopiscem Ferijem Lainščkom. Letošnji dobitnik Prešernove nagrade na področju literature je pred precej številčno publiko govoril o svojem novem romanu Kurji pastir, o svojem otroštvu in o svojem videnju umetnika v današnjem času. Pred samim dogodkom je s Ferijem Lainščkom o literaturi in o ustvarjanju nasploh govorila Vesna Osterc.

ČRNA KRONIKA:

Policisti Policijske uprave Maribor, so v času od 6. ure včeraj do 6. ure danes, sprejeli skupno 378 klicev, od tega 128 takšnih, ki so zahtevali posredovanje najmanj ene policijske patrulje na kraju dogodka.

Obravnavali smo 22 novih kaznivih dejanj, med katerimi so bile tatvine, vlomi in poškodovanja tujih stvari.

Policisti Policijske postaje Maribor II so včeraj dopoldne obravnavali dogodek na Bike stezi na Pohorju. Kolesar se je spuščal po stezi in padel ter se hudo telesno poškodoval. Z reševalnim vozilom so ga odpeljali v UKC Maribor.

Na področju javnega reda in miru so obravnavali 15 kršitev, od tega 9 na javnem kraju in 6 v zasebnih prostorih.

Na področju prometne varnosti so obravnavali 28 prometnih nesreč, pri katerih je bila ena oseba telesno poškodovana.

Policisti Policijske postaje Gorišnica so pri nedovoljenem prehodu državne meje med Hrvaško in Slovenijo, izven mejnega prehoda, obravnavali dva državljana Poljske, ki sta po postopku nadaljevala pot v notranjost države.

Obema so izdali plačilni nalog.

 • Požar, eksplozija 15. 06. 2021 13:52
  Ob 13.52 je v naselju Spodnja Ščavnica, občina Gornja Radgona, zagorela slama na polju. Požar, ki je zajel okrog šestdeset arov površine, so pogasili gasilci PGD Gornja Radgona in Spodnja Ščavnica.
 • Požar, eksplozija 15. 06. 2021 13:39
  Ob 13.39 je v bližini naselja Mostje, občina Lendava, zagorelo seno na travniku. Požar, ki je zajel okrog 400 kvadratnih metrov površine, so pogasili gasilci PGD Mostje-Banuta in Lendava.
 • Požar, eksplozija 15. 06. 2021 09:50
  Ob 9.53 je v naselju Krčevina pri Vurbergu, občina Ptuj, ob strugi reke Drave gorelo odpadno vejevje in suha trava. Požar na površini okoli štirideset kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Grajena.
 • Onesnaženje, nesreče z nevarnimi snovmi 14. 06. 2021 22:41
  Ob 22.46 je izven naselja Rakičan v Murski Soboti prišlo do prometne nesreče. Iz vozila je iztekalo motorno olje. Posredovali so gasilci PGD Murska Sobota, kateri so iztekle snovi očistili in zavarovali kraj nesreče.

URADNA GLASBENA LESTVICA RADIO PRLEK

RADIO PRLEK TOP 10 - 12.6.2021
RADIOaktivnih11 - 15.06.2021