Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, PONEDELJEK, 7.6. 2021

2. OBČINSKI PRAZNIK Občine Ormož bo letos med 10. in 21. junijem. Zvrstili se bodo dogodki, kot so Zaključna prireditev Glasbene šole Ormož, Predstavitev zbornika za ohranjanje dediščine Prleški železničar, Festival vin Destinacije Jeruzalem Slovenija, Dan rekreacije, Dan turizma, Dan gospodarstva in kmetijstva, Dan mladih, Dan Občine Ormož, Mokra zabava na ormoškem kopališču in Dan kulture.

Izvajanje operacije »NEBO IN ZEMLJA« se uvršča v tematsko področje Varstvo okolja in ohranjanje narave, s ciljem 3.2. Spodbujanje aktivnosti ozaveščenosti o pomenu varovanja okolja in prilaganje na podnebne spremembe. Operacija poteka v eni fazi, prispevala pa bo k izboljšanju kakovosti življenja s prilagajanjem podnebnim spremembam, ki so postale dejstvo in so prisotne tudi na območju LAS UE Ormož. V projektu NEBO IN ZEMLJA so izpostavili tri ključna področja, ki so pomembna za razumevanje občanov na območju LAS za spremembo obstoječega načina življenja v bolj trajnostnega. Operacija poteka od 1.maja in bo zaključena 30.oktobra letos. Vodilni partner je Z-Eniac SO.P., partner1 je Zavod za informiranje Ormož in partner 2 pa Center ponovne uporabe. V Delovnem sklopu 3 bo izveden in nadgrajen program izobraževanja in usposabljanja, v delovnem sklopu 4 bo vodilni partner vzpostavil povsem novo storitev za preprečevanje nastajanja odpadkov iz skupine električni in elektronski izdelki (EEO). V delovnem sklopu 5 bo prikazan način uporabe elektro vozila ter poglavitni ukrepi za spodbujanje uporabe električnih vozil. V delovnem sklopu 6 bo partner 1 izvedel osveščevalno kampanjo, o možnosti zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov, ki jih povzroča pridelava in uporaba rdečega mesa. Več izveste v pogovoru Petra Kiriča z direktorico Centra ponovne uporabe, Marinko Vovk.

Na OŠ Ormož pouk za učence 8. a in 8.b razreda poteka med 7. in 11. junijem ponovno na daljavo. Vzrok je okužba med učenci. Prispevek Vesne Osterc:

V Podgorcih je potekal 44. tradicionalni praznik vina, na katerem so podelili priznanja za najboljša vina. Priznanja so podelili v štirih glavnih kategorijah in sicer v kategoriji sortni prvaki in prvak zvrsti, pokal Krajevne skupnosti za najboljše vino iz Krajevne skupnosti Podgorci, nagrado mala amfora za najboljše vino minulega leta in nagrada velika amfora, kjer so izbrali šampiona praznika vina preteklih let. Priznanje sortnega prvaka je dobil tudi Ivan Kirič. Prispevek Petra Kiriča.

Občani Ptuja se bodo prihodnji teden odločali o tem, katere projekte želijo v svojih lokalnih okoljih prednostno izvesti v okviru razpoložljivih sredstev participativnega proračuna. Izbirali bodo lahko med 41 predlogi, ki so prispeli na poziv in ustrezajo razpisanim merilom. Mestna občina bo za izbrane v letu 2022 namenila 125.000 evrov.

V jutrišnji oddaji Prleški brlüžjak, bomo gostili zakonca Fištravec iz Sodincev. Mnogi ju poznajo kot izdelovalca klopi na pešpoteh, hkrati pa sta dokaz, da prava ljubezen res obstaja in lahko premaga vse.

Več boste slišali jutri po 11. uri.

ŠPORT:

Minuli vikend (0506, 0606) je bilo v Kranju državno prvenstvo tekačev za člane in članice, kjer sta nastopila tudi 2. člana Atletskega kluba Ormož.

Blaž Orešnik je na 5 km, s časom 15:32,33 zasedel 6. mesto, Matej Jeza je na 1.500 m s časom 4:17,97 zasedel 9. mesto, na 3.000 m pa je s časom 9:14,44 zasedel 4. mesto. Minulo nedeljo (0606) pa je bil v Hočah tek na 10 km in 6,5 km, ki so se ga udeležili tudi tekači Atletskega kluba Ormož. Aljaž Novak je na 6,5 km s časom 25,40 med 169 uvrščenimi dosegel absolutno 3. mesto.

Na 10 km pa so ormoški tekači dosegli naslednje rezultate:

Sašo Pečnik je na 10 km, s časom 38,17 med 267 uvršč. abs. 12. m. -kat.30-39/9- 47

Vito Kolarič 41,23 med 267. uvršč. abs.27. mesto - kat. 30 - 39 pa 14 od 47

Dejan Žinko 41,28 28. mesto - kat. 40 - 49 pa 8 od 54

Mitja Pajek 42,42 35. mesto - kat. 40 - 49 pa 9 od 54

Ivan Golob 45,56 61. mesto - kat. 60 - 69 pa 5 od 15

Davorin Škoflanc 46,12 65. mesto - kat. 40 - 49 pa 13 od 54

Marko Dogša 48,13 93. mesto - kat. 30 - 39 pa 30 od 47

Janez Sagadin 1:07,05 253. mesto - kat. 60 - 69 pa 14 od 15

Boj za večinski delež Cestnega podjetja Ptuj, ki je prek družbe CPIN v lasti Ferdinanda Veingerla, je, kot kaže, dobilo podjetje Mineral, ki je v lasti sarajevskega poslovneža Fehima Seleka. Agencija za varstvo konkurence je namreč prejšnji teden podjetju s sedežem v Podpeči pri Brezovici že izdala soglasje za prevzem. 

ČRNA KRONIKA

V času trajanj vikenda so ormoški policisti obravnavali naslednje dogodke in pojave:

SOBOTA 5. 6. 2021

Ob 9.20 so bili obveščeni o naknadni prijavi prometne nesreče II. kategorije, ki se je zgodila 4.junija ob 16.05, na lokalni cesti v naselju Libanja. Udeležena sta bila dva osebna avtomobila. Ena oseba je bila lahko telesno poškodovana. Zoper povzročiteljico sledi hitri postopek.

Ob 15.15 so v Cvetkovcih prijeli dva državljana Republike Hrvaške, ki sta pred tem nedovoljeno vstopila v Republiko Slovenijo. Izdan jima je bil plačilni nalog.

NEDELJA 6. 6. 2021

Ob 16.55 je patrulja na regionalni cesti v naselju Pavlovci, ustavila in kontrolirala voznika osebnega avtomobila, ki je v cestnem prometu vozil vozilo pod vplivom alkohola. Rezultat preizkusa alkoholiziranosti je pokazal 0,50 mg alkohola v litru izdihanega zraka. Začasno mu je bilo odvzeto vozniško dovoljenje in prepovedana nadaljnja vožnja, voznik pa je za svoje početje prejel tudi plačilni nalog.

V občini Ormož je včeraj (nedelja) zaradi močnega dežja meteorna voda zalila tri stanovanjske objekte in nanesla umazanijo na cestišča več cest. V Ivanjkovcih je dopoldne z blatom zalilo križišče pri osnovni šoli. Domači gasilci so počistili približno sto kvadratnih metrov cestišča. Na družbenem omrežju Facebook so zapisali, da jim je meteorna voda zalila tudi prostore gasilskega doma. Popoldne pa je enota posredovala še v naselju Ivanjkovci, kjer je meteorna voda prodirala v klet stanovanjske hiše. Postavili so protipoplavne vreče in preosmerili dotok vode.

Gorišniški policisti pa so preko vikenda obravnavali naslednje dogodke:

V soboto, 5.junija so obravnavali prometno nesrečo, s telesnimi poškodbami, v naselju Moškanjci, kjer je voznik osebnega vozila zapeljal izven vozišča in z vozilom trčil v komunalni jašek in prometni znak.

 V soboto, 5. junija so policisti na prehodnih mestih v Mejah in Paradižu obravnavali nedovoljene prestope državne meje iz R Hrvaške v R Slovenijo.

Skupaj je bilo obravnavanih 10 tujcev in sicer:

- štirje državljani Poljske,

- dva državljana Nemčije,

- dva državljana Avstrije in

- dva državljana Hrvaške.

Globe po Zakonu o tujcih so v večini bile poravnane na kraju, v štirih primerih so bili s Sklepi o zavarovanju izvršitve začasno odvzeti osebni dokumenti.

 V nedeljo, 6. junija so policisti na prehodnih mestih v Goričaku, Mejah in Paradižu obravnavali nedovoljene prestope državne meje iz R Hrvaške v R Slovenijo. Skupaj je bilo obravnavanih 31 tujcev in sicer:

- štiri državljane Avstrije,

- sedem državljanov Bosne in Hercegovine,

- šestnajst državljanov Hrvaške,

- štiri državljane Poljske,

- en državljan Srbije,

- en državljan Nemčije in

- en državljan Slovenije.

Globe po Zakonu o tujcih so v večini bile poravnane na kraju, v osmih primerih so bili s Slepi o zavarovanju izvršitve začasno odvzeti osebni dokumenti, državljanu Slovenije je bil izdan plačilni nalog po Zakonu o nadzoru državne meje.

 Javna varnost

 V soboto, 5. junija je patrulja obravnavala kršitev javnega reda in miru v bližini nakupovalnega centra na Ptuju, kjer je kršitelj kršil javni red in mir, s tem, da je množici ljudi, na parkirnem prostoru, kazal spolni ud.

Kršitelju je bil izdan plačilni nalog.

 Ostali dogodki

 V soboto, 5. junija je patrulja obravnavala nesrečo pri delu na zasebnem zemljišču, kjer je občan opravljal pleskarska dela na svoji hiši, pri čemer mu je zdrsnilo z zidarskega odra. Padel je na betonska tla ter se pri tem hudo telesno poškodoval.

 

 • Požar, eksplozija 15. 06. 2021 13:52
  Ob 13.52 je v naselju Spodnja Ščavnica, občina Gornja Radgona, zagorela slama na polju. Požar, ki je zajel okrog šestdeset arov površine, so pogasili gasilci PGD Gornja Radgona in Spodnja Ščavnica.
 • Požar, eksplozija 15. 06. 2021 13:39
  Ob 13.39 je v bližini naselja Mostje, občina Lendava, zagorelo seno na travniku. Požar, ki je zajel okrog 400 kvadratnih metrov površine, so pogasili gasilci PGD Mostje-Banuta in Lendava.
 • Požar, eksplozija 15. 06. 2021 09:50
  Ob 9.53 je v naselju Krčevina pri Vurbergu, občina Ptuj, ob strugi reke Drave gorelo odpadno vejevje in suha trava. Požar na površini okoli štirideset kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Grajena.
 • Onesnaženje, nesreče z nevarnimi snovmi 14. 06. 2021 22:41
  Ob 22.46 je izven naselja Rakičan v Murski Soboti prišlo do prometne nesreče. Iz vozila je iztekalo motorno olje. Posredovali so gasilci PGD Murska Sobota, kateri so iztekle snovi očistili in zavarovali kraj nesreče.
 • Prometno poročilo, torek 15.junij 2021 ob 22:09

  Nesreče

  Na glavni cesti Ljubljana-Kočevje med Velikimi in Malimi Laščami je zaradi prometne nesreče popolna zapora. Obvoz je urejen.

  Mejni prehodi

  Čakalna doba je na Gruškovju.

  Delo na cesti

  Na ljubljanski severni obvoznicizaradi obnove vozišča med priključkoma Bežigrad in Nove Jarše promet v obe smeri poteka po dveh zoženih pasovih. Tranzitni promet je za tovorna vozila nad 3,5 t in avtobuse med Štajersko in Primorsko v obe smeri preusmerjen na vzhodno in južno ljubljansko obvoznico.

  Na ljubljanski vzhodni obvoznici poteka obnova priključka Industrijska cona Moste, Letališka cesta.

URADNA GLASBENA LESTVICA RADIO PRLEK

RADIO PRLEK TOP 10 - 12.6.2021
RADIOaktivnih11 - 15.06.2021