Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, SOBOTA, 17.7.2021

Pridelava pšenice v Sloveniji upada. Zaradi nizkih odkupnih cen in težjih pogojev za doseganje visoke kakovosti pšenice, se kmetje raje odločajo za setev ječmena. Na slovenskih poljih je posejanih dve tretjini ječmena in ena tretjina pšenice. Letošnje odkupne cene so višje od lanskih, a je bila tudi tehnologija pridelave dražja. Ormoška kmetijska svetovalka Branka Majcen:

Več v kmetijski oddaji to nedeljo med 11. in 12. uro.

V Središču ob Dravi nameravajo urediti habitate rečnega in obrečnega pasu reke Drave. Ob tem nameravajo za odkup zemljišč tik ob hrvaški meji odšteti 350.000 evrov, ki jih bodo prejeli iz evropskega sklada za regionalni razvoj in državnega proračuna. V duhu Nature 2000 bodo na območju krajinskega parka v prihodnjih letih z evropskim denarjem potekale tudi zasaditve in ureditev interpretacijske točke z desetimi postajami na prostem.

Kulturno športno društvo Dobrava je v sredo, pred Grajsko pristavo obeležilo 25 letnico delovanja društva. Na slovesnosti so zaslužni članice in člani prejeli priznanja za delo na področju ljubiteljske kulture.

17. Festival Grossmann, je letos tako kot lansko leto poleg Ljutomera zavzel še Ormož. V Ormožu poteka med 16. in 18. julijem, v Ljutomeru pa bo med 20. in 24. julijem. Zvrstili se bodo dogodki, kot so retrospektive filmov, delavnice in ostrenje pogleda.

Z 2. julijem je vodenje Socialno varstvenega zavoda Hrastovec prevzel vršilec dolžnosti direktorja, Aleksander Gungl. Gungl je bil že pred prevzemom funkcije vršilca dolžnosti zaposlen v SVZ Hrastovec na delovnem mestu strokovni sodelavec za javna naročila in kakovost.

Ivan Puklavec je zbiratelj stare vojaške opreme in veteran vojne za Slovenijo. Pri postavitvi razstave Ormož na braniku svobode 1991, je s svojimi predmeti Nevenki Korpič pomagal pripraviti razstavo v Pokrajinskem muzeju Ptuj -Ormož, enota Ormož. Še posebej pa je ponosen na značko iz svoje zbirke, ki pa presenetljivo ni iz časov vojne za Slovenijo.

Turistično društvo Polenšak v nedeljo (18. 7.) pripravlja 58. praznik žetve. Program se pričenja ob 9. uri s peko in prodajo pristnih polenških gibanic, odprtjem različnih razstav in EKO muzeja, trajal pa bo cel dan. V sklopu praznika žetve bodo potekale animacije za otroke, mladinski nastopi in nastopi pevskih zborov, predic in folklore. Ob 15. uri bo osrednja prireditev: Klepanje srpov in prikaz žetve na njivi. Od 16. ure sledi glasbeno-zabavni program. Prireditev bo potekala pod velikim šotorom, za hrano in pijačo bo poskrbljeno. 

Črna kronika:

Policisti operativno- komunikacijskega centra Policijske uprave Maribor so v času od 6. ure dne 16. 7. 2021, do 6. ure 17. 7. 2021, prejeli 378 klicev, med katerimi je bilo 107 interventnih klicev.

V opisanem času so obravnavali tudi:

- 20 kaznivih dejanj,

- 2 prometni nesreči s telesnimi poškodbami v katerih sta se dve osebi lažje telesno poškodovali,

- 15 prometnih nesreč I. kategorije,

- 7 povoženja divjadi,

- 16 prijav kršitve javnega reda in miru, od tega 12 kršitve na javnem kraju in 4 v zasebnih prostorih. Enega kršitelja so pridržali do streznitve.

Policisti so 16. julija ob 14.02 obravnavali nedovoljen prehod državne meje. V kraju Paradiž so ustavili osebni avtomobil s češkimi registrskimi tablicami. V postopku je bilo ugotovljeno, da je državljan Češke prečkal državno mejo izven mejnega prehoda, za prehod državne meje na tem prehodnem mestu pa ni imel ustreznega dovoljenja. Ker je izpolnjeval pogoje za vstop na mednarodnem mejnem prehodu, mu je bila izrečena globa ter omogočeno nadaljevanje poti.

Policisti so istega dne ob 20.14 v Paradižu kontrolirali državljana Poljske, ki je prečkal mejo iz smeri Republike Hrvaške izven mejnega prehoda, za prehod meje na tem prehodnem mestu pa ni imel ustreznega dovoljenja. Izrečena mu je bila globa ter omogočeno nadaljevanje poti.

Policisti PMP Gruškovje so pri temeljiti mejni kontroli na vstopu v Republiko Slovenijo, v nakladalnem prostoru tovornega vozila odkrili 5 državljanov Afganistana, ki so se skriti med tovorom poskušali izogniti mejni kontroli. Po končanem postopku so bili vrnjeni hrvaškim varnostnim organom.

 • Prometno poročilo, četrtek 29.julij 2021 ob 11:23

  Zastoji

  Na štajerski avtocesti zaradi del med Dramljami in Celjem vzhod proti Ljubljani, potovalni čas sepodaljša za 10 minut.

  Na gorenjskiavtocesti zaradi del med Lescami in galerijo Moste proti Avstriji, potovalni čas se podaljša za 5 minut.

  Na gorenjski avtocestipred predorom Karavanke proti Avstriji, približno 1 kilometer.

  Na dolenjski avtocestipred mejnim prehodom Obrežje smer Hrvaška, 2 kilometra in 500 metrov.

  Na gorenjski avtocesti na izvozu lesce proti Jesenicam ter naprej na cesti Lesce - Bled.

  Čakalne dobe na mejnih prehodih

  Sečovlje, Dragonja, Starod, Jelšane, Slovenska vas, Obrežje in Gruškovje.

  Dela

  Do 31. julija bo zaprta regionalna cesta Jereka - Jezero, med Bohinjsko Češnjico in Jereko. Obvoz je urejen preko Bohinjske Bistrice.

  V Ljubljani bo med Langusovo ulico in Bleiweisovo cesto zaprta Tržaška cestaod danes, predvidoma od 20. ure, do 1. avgusta.

  Na ljubljanski severni obvoznicije med Bežigradom in Novimi Jaršami oviran promet zaradi obnove vozišča. Zaprta sta izvoz in uvoz Tomačevo iz smeri Podutika proti Novim Jaršam.

  Na dolenjski avtocestije med Obrežjem in Drnovim promet urejen po polovici avtoceste dvosmerno. Zaprto je tudi počivališče Čatež proti Ljubljani.

  Na štajerski avtocesti promet med Celjem vzhod in Dramljami v obe smeri poteka po eni polovici avtoceste.

  Prireditve

  V soboto, 31. julija, bo med 9. in 12. uro zaprta regionalna cesta Erika - Vršič, Ruska cesta.

URADNA GLASBENA LESTVICA RADIO PRLEK

RADIO PRLEK TOP 10 - 24.7.2021
RADIOaktivnih11 - 27.07.2021