Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, SREDA, 21.7.2021

Od petka do ponedeljka bo potekal 3. VIKEND ODPRTIH VRAT DESTINACIJE JERUZALEM SLOVENIJA, z naslovom Po Jakobovi poti. V sklopu tega vikenda bodo potekale Jakobove tržnice, ogledi muzejskih zbirk in razstav, pohod po Jakobovi poti, degustacija vin in priprava tradicionalne prleške gibanice ter Jakobov sejem. Nastja Alt.

V sklopu projekta Zeleni trikotnik, so partnerji v začetku meseca julija na območju Naravnega rezervata Ormoške lagune izvedli prikaz izdelave praktičnih zunanjih sanitarij, ki za svoje delovanje ne potrebuje vode, detergentov, energentov, njegov ekološki izpust pa je ničeln. Socialno podjetje Zeniac je tudi izvedlo demonstracijski prikaz izdelave kompostnega stranišča, ki deluje po principu naravnega cikla.

V nedeljo od 14. ure naprej bodo na vodranskih njivah želi in mlatili po starem. Društvo Antonovanje na Kogu pripravlja prikaz ročne žetve, žetve s starimi stroji, prikaz mlatve od cepcev pa do mlatine. Žetev, mlatev, jedača in pijača ter prikaz delovanja strojev bo v vsakem vremenu, še sporočajo iz društva.

Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vsak četrtek v mesecu juliju in avgustu pripravlja Zelene četrtkove popoldneve. Jutri (22.7.) ob 17. uri bo predavanje na temo pretirane rabe interneta. Vodila ga bo psihologinja Blaža Krasnik. Po predavanju pa se lahko udeležite na Jazz koncerta z glasbeno skupino 3:rma ob 19.00 prav tako na knjižničnem vrtu.

Mlad glasbenik Matic Petek izhaja iz glasbene družine in se z glasbo ukvarja že celo življenje, čeprav se je odločil, da se bo v življenju ukvarjal z glasbo konec osnovne šole. Matic je končal srednjo glasbeno šolo v Celju, inštrumenta klavir in tolkala. Jeseni odhaja študirat kompozicijo na Dunaj.

ŠPORT

Gašper Horvat je ormoški rokometaš, član državne reprezentance do 21 let, ki je na domačem prvenstvu v Celju osvojila naslov evropskih prvakov, v prejšnji sezoni še član Riko Ribnice, z novo sezono se na povabilo legendarnega Uroša Zormana seli v Trimo Trebnje. V nadaljevanju o tem kakšni so spomini na Celje in osvojitev naslova Evropskih prvakov, ko so varovanci selektorja Saše Prapotnika v finalu premagali Francoze.

ČRNA KRONIKA

Policisti so v nedeljo zgodaj zjutraj preiskovali okoliščine prometne nesreče v Mariboru, v kateri sta bili dve osebi huje poškodovani. Kot je pokazala preiskava, pa ni šlo zgolj za nesrečo, pač pa za poskus uboja in napeljevanja k uboju, ki sta ju osumljena dva storilca. Zoper oba je sicer dežurni preiskovalni sodnik že odredil pripor. (sta)

V minulem dnevu so na Policijski upravi Maribor med drugim obravnavali požar in nobenega nedovoljenega prehoda državne meje.

Včeraj (torek) ob 12.12 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj s sekundarno ekipo kliničnega centra Ljubljana prepeljala s helikopterjem inkubator z dojenčkom iz SB Ptuj v UKC Maribor, so sporočili z regijskega centra za obveščanje.

 • Prometno poročilo, četrtek 29.julij 2021 ob 11:23

  Zastoji

  Na štajerski avtocesti zaradi del med Dramljami in Celjem vzhod proti Ljubljani, potovalni čas sepodaljša za 10 minut.

  Na gorenjskiavtocesti zaradi del med Lescami in galerijo Moste proti Avstriji, potovalni čas se podaljša za 5 minut.

  Na gorenjski avtocestipred predorom Karavanke proti Avstriji, približno 1 kilometer.

  Na dolenjski avtocestipred mejnim prehodom Obrežje smer Hrvaška, 2 kilometra in 500 metrov.

  Na gorenjski avtocesti na izvozu lesce proti Jesenicam ter naprej na cesti Lesce - Bled.

  Čakalne dobe na mejnih prehodih

  Sečovlje, Dragonja, Starod, Jelšane, Slovenska vas, Obrežje in Gruškovje.

  Dela

  Do 31. julija bo zaprta regionalna cesta Jereka - Jezero, med Bohinjsko Češnjico in Jereko. Obvoz je urejen preko Bohinjske Bistrice.

  V Ljubljani bo med Langusovo ulico in Bleiweisovo cesto zaprta Tržaška cestaod danes, predvidoma od 20. ure, do 1. avgusta.

  Na ljubljanski severni obvoznicije med Bežigradom in Novimi Jaršami oviran promet zaradi obnove vozišča. Zaprta sta izvoz in uvoz Tomačevo iz smeri Podutika proti Novim Jaršam.

  Na dolenjski avtocestije med Obrežjem in Drnovim promet urejen po polovici avtoceste dvosmerno. Zaprto je tudi počivališče Čatež proti Ljubljani.

  Na štajerski avtocesti promet med Celjem vzhod in Dramljami v obe smeri poteka po eni polovici avtoceste.

  Prireditve

  V soboto, 31. julija, bo med 9. in 12. uro zaprta regionalna cesta Erika - Vršič, Ruska cesta.

URADNA GLASBENA LESTVICA RADIO PRLEK

RADIO PRLEK TOP 10 - 24.7.2021
RADIOaktivnih11 - 27.07.2021