Print this page

LOKALNI UTRIP, torek, 24. 8. 2021

LOKALNI UTRIP, torek, 24. 8. 2021

V sredo, 25. avgusta,  bo ob 18. uri potekala 23. redna seja Občinskega sveta Občine Majšperk. Na dnevni red je županja, dr. Darinka Fakin, uvrstila osem točk. Svetnice in svetniki bodo razpravljali in sprejeli poročilo nadzornega odbora o zaključnem računu proračuna Občine Majšperk za leto 2020 ter poročilo o izvrševanju Občine Majšperk za prvo polletje 2021. Sprejeli bodo tudi sklep o ukinitvi javnega dobra ter sklep o dopolnitvi načrta ravnanja s stvarnim premoženjem za leto 2021. Sprejeli bodo tudi sklep o priznanjih Občine Majšperk  za leto 2021.  Na koncu bosta sledili še točki pobude in vprašanja ter točka razno.

V določenih primerih je postalo testiranje s hitrimi antigenskimi testi plačljivo. Več o tem v prispevku Vesne Osterc.

V Lenartu so v petkovem večeru v okolici cerkve Svetega Lenarta pripravili vinsko-kulinarično prireditev z naslovom: "Umetnost rizlinga in gibanice." Prireditev je bila namenjena predstavitvi izbranih vinarjev, predstavilo se jih je kar 25, s svojimi renskimi in laškimi rizlingi,  gibanicam, ki so jih na prozorišču v živo  pripravljale članice Društva kmečkih žena in deklet ter predstavitev Štajerske hiše kulinarike. V kulturnem programu so nastopili  Tadej Vesenjak z bandom in Maja Keuc.
K pogovoru smo povabili župana Občine Lenart, mag. Janeza Krambergerja, ki je  predstavil namen prireditve:

Marko Šebart iz Lormanja je naslednik mož iz preteklega 19. stoletja, ko so ovtarji opravljali izjemno pomembno službo, saj so varovali vinograde pred tatovi  in to noč in dan. Danes je naloga ovtarja predvsem promocija Slovenskih goric in vinogradnikov celotnega območja. V roki nosi palico iz hruškovega lesa, ki je izrezljana, okovana, na vrhu palice je tudi rezilo, ki je nekoč služilo kot orodje in orožje, pas na palici pa je namenjen lažjemu prenosu palice. Ovtarji so v času zorenja grozdja poskrbeli, da tatovi niso odnesli pridelka iz goric, ujete tatove pa je predal žandarjem. Če so bile kokoši izpuščene in uživale grozne jagode, pa jih je pregnal s palico. V svoji vlogi se odlično znajde, sicer pa je prijazen sogovornik.

Ivan Janez Pučko je lastnik  Vinotoča  Pučko, sicer pa vinski poznavalec in somelier ( beri somelje!)   I., II. in III. stopnje z nacionalno poklicno kvalifikacijo, ki na svojem vinotoču  pripravi vrhunsko vodene degustacije. 

V četrtek, 26. avgusta,  ob 20. uri bo  v kleti Frančiškanskega samostana Sveta Trojica v Slovenskih goricah potekala krstna uprizoritev kulturno enološkega doživetja z naslovom: "Vino je življenje". Pred tem bodo na novinarski konferenci predstavili projekt "Vino in umetnost". Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru operacij Umetnost in vino.

Festival z jedilnikom, Žica ni Švica fest, ki je bil napovedan od petka do nedelje, bo zaradi napovedanega dežja, prestavljen le na soboto, 28.8. in preseljen v Kulturni dom Obrež, so sporočili organizatorji. Festival, kot je bil predviden, prestavljajo na poletje 2022, za letos pa vseeno obljubljajo pojedino z druženjem, vinsko in pivsko spremljavo, DJem ter afterparty. Širok glasbeni program pa pride na vrsto drugo leto.

Na Svetovnem knjižničarskem in informacijskem kongresu 2021 je zraven številnih drugih dogodkov potekal tudi izbor Mednarodne zveze bibliotekarskih društev in ustanov (IFLA) za najboljšo zeleno knjižnico na svetu, IFLA Green Library Award 2021. V ožji izbor najbolj zelene knjižnice na svetu se je med štiri najboljše uvrstila tudi knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož. Kakšen je bil finalni izzid, izveste v prispevku Vesne Osterc.

ČRNA KRONIKA

Mariborski operativno-komunikacijski center je med 6. uro včeraj in 6. uro danes, prejel 224 klicev, od tega 81 interventnih oz. takšnih, da je bilo potrebno posredovanje policije. V tem času so obravnavali 1 nedovoljen prehod državne meje.

V opisanem času so obravnavali tudi:
- 16 kaznivih dejanj,
- 15 prometnih nesreč I. kategorije,
- 2 prometni nesreči II. kategorije, v katerih sta se 2 osebi lahko telesno poškodovali,
- 6 povoženj živali,
- 7 prijav kršitev javnega reda in miru, 4 na javnih krajih in 3 v zasebnih prostorih,
- 1 kršitelju so zasegli vozilo, ki ga je vozil
- 1 osebi je bila izrečena prepoved približevanja.

Policisti PP Gorišnica so včeraj popoldne obravnavali državljana Francije in Kosova, ki sta nedovoljeno prestopila državno mejo med Hrvaško in Slovenijo na mestu, kjer ni mejnega prehoda, za to pa nista imela ustreznih dovoljenj. Državljana Kosova so predali hrvaškim varnostnim organom.