Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, SOBOTA, 11.9.2021

V okviru krajevnega praznika Krajevne skupnosti Ormož so sinoči v Beli dvorani Grajske pristave podelili priznanja in plakete. Med kulturnim programom so najprej podelili 10 priznanj za najlepše urejeno okolico.Priznanja s knjižno nagrado za mlade do 18. leta starosti, ki z svojimi dosežki izstopajo med svojimi vrstniki so prejeli Kaja Horvat, Gaja Zlatnik in Jaka Vaupotič. Priznanja KS Ormož je prejelo 5 nagrajencev: Franc Antolič, Štefka Šoštarič, Zavod 100 % Botanik Ormož - Iztok Luskovič, Ivan Babič ter Športna šola Dada - Damjan Rajh.Plakete Krajevne skupnosti so prejeli Danilo Masten, Doktorica Alenka Simonič in PGD Loperšice.

Na osrednji proslavi ob Krajevnem prazniku KS Ivanjkovci, ki je potekala sinoči (petek) so podelili priznanja KS Ivanjkovci. Nagrade so prejeli:

-Ferdinand Lah, za dolgoletno delovanje v PGD Ivanjkovci,

-Darinka Tinko, za delovanje na področju ekologije v Vrtcu Ivanjkovci,

-Miroslav Novak za aktivno delovanje in skrb za razvoj v KS Ivanjkovci in kot občinski svetnik,

-Marija Kerndl za aktivno delovanje v Društvu upokojencev in na področju ustvarjalnosti in kulture, hkrati pa tudi za promocijo prleškega narečja tudi drugod po Sloveniji.

-priznanje KS Ivanjkovci je prejel še Denis Vamberger, za delovanje v športnem in gasilskem društvu ter za aktivno sodelovanje za razvoj kraja.

Prireditev je bila zaprta za javnost, ogledati si jo bo mogoče na Kabelski televiziji Ormož in YouTube kanalu.

Rekonstrukcija čistilne naprave v Ormožu je v polnem teku. Več v prispevku Petra Kiriča.

V petek in soboto so v Oljarni in mešalnici v Središču ob Dravi pripravili Dan odprtih vrat, letos v prilagojeni obliki. Na stojnicah so se predstavili lokalni ponudniki in središko Turistično društvo ter oljarna, kjer je bilo med drugim mogoče degustirati njihove izdelke. Direktorica Oljarne Jeruzalem SAT, Sonja Krabonja:

Turistično društvo Središče ob Dravi, s predsednico Dragico Florjanič na čelu, vsako leto pripravi tudi razstavo ob Prazniku buč.

Je povedala predsednica Turističnega društva Središče ob Dravi. Po njeni zaslugi se je na dnevu odprtih vrat predstavilo tudi pobrateno Turistično društvo Mislinja s posebnim kruhom, poimenovanim mežrli in društvo iz Selnice ob Dravi z jabolki. Več o dogajanju pa v naslednjih dneh.

Ekoci – eko civilna iniciativa Slovenije, Združenje za trajnostno prihodnost, skupaj s partnerji sodeluje v pilotnih projektih Ekomale in Zelpod. V okviru projektov nastajajo izdelki na partnerskih kmetijah. Sodelujejo manjše kmetije, ki niso konkurenčne velikim, zato se usmerjajo k večji kakovosti, sonaravnemu kmetovanju in povezovanju. V prispevku Katjuše Grof Štih boste spoznali nekaj kmetij, ki se ukvarjajo z zeliščarstvom.

Več o pridelavi zelišč na kmetijah v nedeljo v kmetijski oddaji med 11. in 12. uro.

V Svetinski kleti na Svetinjah potekala krstna uprizoritev kulturno enološkega doživetja z naslovom: "VINO JE PRLEŠKI KABARET". Projekt "Vino & umetnost", katerega d el je tudi doživetje na Svetinjah so predstavili: Katja Jurkovič, Pep's Wine, kantavtor Tadej Vesenjak, Danilo Šnajder, glavni enolog kleti Verus in Slavko Dobnik, vodja projekta "Vino & umetnost".

Parada učenja bo letos potekala v sredo, 15. septembra od 9. do 12. ure v ormoškem grajskem parku. Pripravili bodo stojnice, jutranjo telovadbo, dejavnosti za otroke in kulturni program. Rdeča nit letošnjega dogajanja bo v znamenju povezovanja z naravo, zdravega načina življenja in ohranjanja zelenega okolja. Dogodek bo izveden v skladu z aktualnimi ukrepi proti širitvi epidemije korona virusa na dan dogodka.

Doktor Stanko Vršič, je redni profesor in strokovnjak na področju trsničarstva in vinogradništva in predava na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru. O krizi, ki je doletela vinogradništvo in o možnostih, ki jih ima vinogradništvo v prihodnje, je z njim govoril Peter Kirič.

Javni sklad za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Ormož, v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Ormož, pripravlja Srečanje odraslih pevskih zborov in malih vokalnih skupin, ki bo jutri ob 15. uri v Domu kulture Ormož. Dogodek bo potekal v skladu z navodili in priporočili Vlade RS in NIJZ.

ŠPORT:

Člani Strelskega društva Tovarne sladkorja Ormož (SD TSO) so se srečali na rednem zboru članov. Kot je na tovrstnih srečanjih v navadi, so najprej pogledali nazaj in ocenili minulo sezono, ki je bila okrnjena zaradi znane korona situacije.

Rokometaši Jeruzalema Ormoža so s porazom začeli novo državno prvenstvo. Sinoči (petek) so v športni dvorani Hardek gostili Urbanscape Loko. V uvodnih minutah je bila tekma izenačena. V 10. minuti je bil v rahli prednosti Ormož, ko je po zadetku Martina Hebarja povedel z rezultatom 5:4. Po nekaj obrambah gostujočega vratarja Stanojlovića so se razigrali gostje in prišli do vodstva z 10:7; zadel je Jamnik. Prvi polčas so dobili gostje z 11:16. Vinarjem v prvih 10 minutah drugega dela ni uspelo zmanjšati razlike. V 40. minuti so imeli Ločani še zmeraj 5 zadetkov prednosti. Nato so sledile boljše minute Ormožanov in zadetka Tilna Kosija in Blaža Fergole. Domači so v 55. minuti po zadetku Martina Hebarja za 23:25 še enkrat zapretili, toda gostje so zdržali in osvojili prvi dve točki. Končni rezultat je bil 26:29. Ekipa Loke se še enkrat več izkazala za neugodnega nasprotnika. Tilen Kosi.

V domačem taboru je bil najuspešnejši strelec Martin Hebar z osmimi goli, Tilen Kosi in Bojan Čudić sta zadela po petkrat. Pri gostih je Jamnik dosegel sedem golov. V drugem krogu Vinarje čaka še ena domača tekma. Na Hardek prihaja ljubljanski Slovan. Podrobneje v ponedeljek po 8. uri.

 • Prometna nesreča 21. 09. 2021 13:29
  Ob 13.29 je v naselju Borovci v občini Markovci prišlo do prometne nesreče, v kateri sta bili udeleženi dve osebni in tovorno vozilo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj nesreče, dve osebi s tehničnim posegom rešili iz vozila, izklopili akumulatorje, očistili iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč poškodovanim. Dve poškodovani osebi so reševalci NMP pripeljali na zdravljenje v UKC Maribor.
 • Prometno poročilo, sreda 22.september 2021 ob 04:40

  Dela

  Na primorski avtocesti med priključkoma Senožeče in Divača so začeli s pripravljalnimi deli za sanacijo viadukta Gabrk. Promet poteka po dveh zoženih pasovih v obe smeri.

  Na gorenjski avtocesti bo promet skozi predor Karavanke urejen izmenično enosmerno v noči na četrtek in petek, med 20. in 5. uro.

  Na primorski avtocesti je na priključku Vrhnikazaprt izvoz iz smeri Kopra, obvoz je preko priključka Logatec. Med Gabrkom in Fernetiči sta zaprta izvoz in uvoz Sežana zahod iz smeri Italije proti Gabrku.

  Na cesti Domžale - Kamnik bo popolna zapora med 23. in 29. septembrom v Domžalah, med Karantansko in Ljubljansko cesto. Obvoz bo po Ljubljanski in Rojski cesti.

URADNA GLASBENA LESTVICA RADIO PRLEK

RADIO PRLEK TOP 10 - 18.9.2021
RADIOaktivnih11 - 21.09.2021