Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, SOBOTA, 9.10.2021

Sinoči je potekala slovesnost ob 120 letnici OŠ Ormož. Prispevek Petra Kiriča.

Ob rekonstrukciji in nadgradnji čistilne naprave v Ormožu so ob prenovi bazena za usedanja blata delavci Komunalnega podjetja Ormož naleteli na prizore, ki so jih neprijetno presenetili. V kanalizacijo namreč uporabniki mečejo tudi predmete in stvari, ki tja nikakor ne sodijo. Zato se pogosto zgodi, da pride tudi do najtežjih okvar na napravah, katerih popravilo stane več tisoč EUR. Kako poteka rekonstrukcija čistilne naprave v Ormožu in s kakšnimi izzivi se soočajo izvajalci del, je Peter Kirič povprašal Ludvika Hriberška iz Komunalnega podjetja Ormož.

Kmetije, ki so bile nekoč pretežno poljedelsko-živinorejske, se v sodobnem času prilagajajo potrebam trga in potrošnikom. Ena izmed tovrstnih kmetij je tudi kmetija Kolarič iz Godenincev v občini Središče ob Dravi, ki se ukvarja s pridelavo bio ameriških borovnic in rejo angus govedi. Več o pridelavi borovnic v prispevku Katjuše Grof Štih

Več o pridelavi borovnic, tudi zakaj na domačem vrtu tako ne uspevajo, z gostom v nedeljski kmetijski oddaji ob 11h.

Ta teden obeležujemo Teden otroka. Na OŠ Ormož so ga v začetku tedna obeležili s kulturnim dnem, na tematiko Naša šola skozi čas in orientacijskim pohodom.

So nam povedali učenci na OŠ Ormož. V četrtek je za učence od 1.-5. razreda potekal tehnični dan, na tematiko Robotike, za učence od 6.-9. pa naravoslovni dan, Moja poklicna prihodnost, kot smo že poročali. Pri robotiki so učenci izdelovali robote iz lego kock in robotske roke, jih programirali in gradili mostove ter druge konstrukcije. Učenci od 6.-9. razreda so spoznavali svoje kompetence in lastnosti, ugotavljali svoje poklicne želje, spoznavali poklice svojih staršev, ogledali so si tudi primere dobrih praks podjetij v lokalnem okolju. Obiskali so jih tudi policisti in vojaki, ki so jim predstavili svoj poklic. V petek je potekal Kulturni dan, ob 120-letnici šole, ki so ga zvečer ob 18ih obeležili tudi s proslavo. Podrobneje o Tednu otroka na OŠ Ormož pa tudi v oddajah Male nogice, 16. in 23. oktobra.

Kmetijsko gozdarska zbornica Maribor je pripravila 55. ocenjevanje vin vinorodne dežele Podravje pod imenom Vinski letnik 2020. Vina je ocenjevala 20- članska komisija. Tri najvišje ocenjena vina v posamezni kategoriji so bila uvrščena na Vinski turnir. Namen turnirja je bila promocija vin ob pomoči promotorjev. Med njimi je bil tudi nekdanji smučar, sicer pa promotor mesta Maribor, zdaj absolvent na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru, Filip Flisar. O svojem odnosu do vina je govoril s Petrom Kiričem.

ŠPORT:

Na štirih petkovih obračunih petega kroga Lige NLB so zmage zabeležili rokometaši Trima Trebnjega, Gorenja Velenja, Celja Pivovarne Laško in Jeruzalema Ormoža. Rokometaši Jeruzalema Ormoža so dosegli prvo zmago v sezoni, potem ko so v gosteh premagali Ljubljano z dobrim prvim polčasom in začetnimi minutami drugega. Gostje so sicer že v prvem delu nakazali, da bi lahko prišli do prvih letošnjih točk. Vodili so s 6:3 in potem s 13:10, ob polčasu so zadržali dva gola naskoka. Podobno je bilo v nadaljevanju, saj so prednost hitro povišali in imeli deset minut pred koncem že 6 zadetkov zaloge (25:19). A so se potem prebudili tudi gostitelji in se podali v lov za tekmeci. Razliko so nižali, toda na koncu jim je za preobrat zmanjkalo časa in Jeruzalem Ormož je ohranil gol prednosti za zmago. Srečanje se je končalo s 26:27. Rokometaš Jeruzalema Ormoža Jan Mlač Černe.

Pri domačem moštvu je šest golov dosegel Blaž Pintar, pri gostih pa sta bila prav tako s po šestimi najboljša Bojan Čudič in Tilen Kosi.
V naslednjem krogu bodo Ormožani 27. oktobra gostili Slovenj Gradec 2011, še pred tem pa jih čakata dve tekmi 2. kroga evropskega pokala s Selfosom. Tekma na Islandiji bo 16. oktobra, povratna teden dni kasneje na Hardeku.
Danes (sobota) bodo na sporedu še preostali dvoboji petega kroga državnega prvenstva. Ob 19.00 se bodo pomerila moštva Rika Ribnice in Urbanscapa Loke, Slovenj Gradca 2011 in Kopra ter Dobove in SVIŠ Ivančne Gorice. Podrobneje o vseh športnih temah v ponedeljkovem jutranjem programu po 8. uri.

V 2. državni rokometni ligi (DRL) bodo ta konec tedna na sporedu tekme 2. kroga. Rokometaši Velike Nedelje so minuli konec tedna prvenstvo začeli z zmago. Na gostovanju v Kozini so s 24: 26 premagali Jadran in s tem pokazali, da so dobro pripravljeni na novo sezono. Drevi (sobota) varovance trenerja Uroša Krstiča čaka prva domača tekma v sezoni. V športni dvorani Velika Nedelja bodo zeleni ob 19h gostili Arcont Radgono. O pričakovanjih rokometaš Matej Niedorfer.

Preostali pari 2. kroga so: Pomurje-Nova Gorica, Kronos-Jadran in Dravo Ptuj-Ajdovščina

ČRNA KRONIKA:

Danes ob 11. uri se je ob Dravi na Ptuju, na objektu farm Perutnine Ptuj, valil dim iz elektro omarice sončnih celic. Ptujski gasilci so izklopili fotovoltaične panele iz omrežja ter počakali do prihoda vzdrževalca.

Na področju kriminalitete so policisti v Radencih obravnavali vlom v osebni avtomobil, v Gornji Radgoni goljufijo, v Lendavi poškodovanje tuje stvari, v Murski Soboti pa poškodovanje osebnega avtomobila.

 • Prometna nesreča 19. 10. 2021 23:36
  Ob 23.36 sta v kraju Ključarovci pri Ljutomeru, občina Križevci, trčili osebni vozili. Pri tem se je poškodovala ena oseba. Gasilci PGD Ljutomer so pomagali reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe, razsvetljevali kraj dogodka, počistili cestišče ter nudili pomoč policiji in vlečni službi. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Ljutomer.
 • Prometno poročilo, sreda 20.oktober 2021 ob 07:55

  Ovire

  Na dolenjski avtocesti je zaradi predmeta oviran promet pred Mirno Pečjo proti Novemu mestu.

  Na primorski avtocesti je pred Uncem proti Kopru oviran promet zaradi pnevmatike na vozišču.

  Razsut tovor ovira promet na cesti Žalec - Velenje, na nadvozu na avtocesto.

  Zaradi odprave posledic prometne nesreče v Mariboru, v križišču Ptujske in Tržaške ceste,do nadaljnjega nebodo delali semaforji. Možniso zastoji.

  Vreme

  Ponekod po Sloveniji megla v pasovih zmanjšuje vidljivost. Previdno!

  Zastoji

  Zaradi jutranje prometne konice je promet povečan na cestah proti mestnim središčem ter na mestnih obvoznicah.

  Mejni prehodi

  Čakalne dobe: Gruškovje, Obrežje.

  Dela

  Danes, bo na ljubljanski južni obvoznici na priključku Ljubljana center na nadvozu, po 9. uri, polovična zapora. Možni so zastoji.

  Na štajerski avtocesti bo do jutri, 21. 10., zaprt uvoz v krožišče Pesnica iz smeri Avstrije. V tem vikendu pa je predvidena popolna zapora krožišča.

  Na primorski avtocesti zaprti priključki:
  - Sežana vzhod proti Ljubljani;
  - Kastelec v obe smeri.

  Na pomurski avtocesti je zaprt priključek Vučja vas iz smeri Maribora proti Lendavi.

  Na dolenjski avtocesti iz smeri Ljubljane proti Hrvaški zaprt priključek Obrežje, Mokrice.

URADNA GLASBENA LESTVICA RADIO PRLEK

RADIO PRLEK TOP 10 - 16.10.2021
RADIOaktivnih11 - 19.10.2021