Na vsebino

Lokalni utrip

LOKALNI UTRIP, SREDA, 13.10.2021

Danes v Lenartu poteka razvojna konferenca Podravja. V uvodu so zbrane nagovorili: mag. Janez Kramberger, župan Občine Lenart, Aleksander Saša Arsenovič, predsednik Razvojnega sveta kohezijske regije Vzhodna Slovenija, Danijel Vrbnjak, predsednik Sveta podravske regije in    dr. Marko Soršak, predsednik Razvojnega sveta regije Podravje. O stanju in viziji novega programskega obdobja bosta  govorila:   Uroš Rozman, direktor Regionalne razvojne agencije Podravje - Maribor  in   mag. Aleksandra Podgornik, direktorica Štajerske gospodarske zbornice. Novo programsko obdobje bo predstavila mag. Monika Kirbiš Rojs, državna sekretarka Službe vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. 

Letos so se v Pokrajinskem muzeju Ptuj Ormož, enoti Ormož pridružili Evropskim dnevom konservatorstva-restavratorstva z Vitrino meseca in razstavo plakatov. Ob tej priložnosti smo več o konservatorstvu in o restavratorstvu v Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož, povprašali konservatorko-restavratorko Nino Mertik.

Kot smo že poročali, lahko v mesecu oktobru in novembru vsak dan doživite Destinacijo Jeruzalem Slovenijo, z lokalnimi turističnimi vodnicami. Kmečko življenje nekoč z Ano Srednjeveško (Anito Bolčevič) po Veliki Nedelji, z Blanko Kosi Raušl po poteh kulturne dediščine pri Svetem Tomažu, Doživetje ob Dravi in pokušine lokalnih dobrot z Jelko Zidarič Trstenjak v Središču ob Dravi ali pa ogled ormoškega grajskega parka in spoznavanje naravne in kulturne dediščine z Manico Grajsko Ormoško (Manica Hartman) v Ormožu. Več o posameznih lokacijah, boste slišali v prispevku Nastje Alt.

Minuli vikend je potekala že tradicionalna 9. likovno-literarna kolonija Malek, na kateri so se jim letos pridružili tudi fotografi. Tematika kolonije je bila »Podobe Prlekije«. Prisotnih je bilo 29 ustvarjalcev, na daljavo je sodelovalo tudi okoli 10 gimnazijcev ormoške gimnazije. Nekaj ustvarjalcev pa se kolonije ni moglo udeležiti, bodo pa svoja dela tudi oddali in si jih bo mogoče ogledati na razstavi. Mentorji so bili predvsem domačini: Helena Srnec, Janja Rudolf in Ciril Ambrož. Odprtje razstave del, ki so nastala v sklopu kolonije Malek, bo potekalo tradicionalno na martinov vikend v Ormožu, v petek, 12. novembra.

Zgodovinsko društvo Ormož vsako leto pripravi strokovno publikacijo, kjer zbere zgodovinske zapise članov društva. Kdaj se obeta publikacija, v prispevku Nastje Alt.

V Gimnaziji Ormož pripravljajo za učence zadnje triade osnovnih šol delavnico z naslovom: "Kako pomnijo Memofriki?" Ta bo potekala jutri, med 16. in 19. uro, v Gimnaziji Ormož. Udeleženci bodo na delavnici spoznali in preizkusili nekaj tehnik pomnjenja, saj je izboljšanje spomina sposobnost, ki jo je mogoče doseči s preprostimi triki. 

ŠPORT:

Peti krog 1. SFL (1. slovenske futsal lige) je prinesel derbi vodilnih ekip; zmage se je veselil Dobovec, ki je s 5:3 prizadejal prvi poraz v sezoni vrhniškemu Siliku. Do prve zmage sta prišla Oplast Kobarid in Hiša daril Ptuj; prvi so s 4:0 premagali Mlinše, drugi v lokalnem derbiju s 4:2 Meteorplast. Doma so po preobratu do treh točk prišli tudi Litijani, ki so s 3:1 premagali Bronx Škofije. Prosta je bila ekipa Dobrepolja.

V Ljubljani je v soboto potekalo državno prvenstvo za veterane v streljanju z zračnim orožjem. Strelci SD Jože Kerenčič Miklavž so ekipno z zračno pištolo osvojili 2. mesto, posamezno je Alojz Trstenjak zmagal v kategoriji nad 70 let. Boštjan Simonič je bil tretji v kategoriji nad 50 let. Dveh naslovov državne prvakinje se je razveselila tudi članica SD Tovarne sladkorja Ormož Vesna Mele, ki je zmagala v kategoriji nad 60 let s serijsko zračno puško in z zračno pištolo.
V kategoriji veterani nad 50 let je z zračno pištolo nastopil še Teodor Pevec (SD TSO)  in zasedel 11. mesto, Miran Miholič (SD JKM) je bil 13. V kategoriji veteranke nad 50 let je z zračno puško nastopila še Marta Tetičkovič Ranfl (SD TSO) in zasedla 5. mesto

Tradicionalni tek po 454 stopnicah, kolikor jih vodi na Kalvarijo, bo Univerzitetna športna zveza Maribor, ki že več desetletij deluje pod sloganom »Zdrava zabava«, tudi letos bo! V lanski korona sezoni, tik pred jesenskim zaprtjem, so se organizatorji zaradi okoliščin odločili, da bo dogodek podnevi. Letos se 12. Seltronov nočni tek po stopnicah na Kalvarijo vrača v podobi, kot smo ga vajeni – stopnice se bodo kopale v soju luči in svetlobnih efektov, ki jih je možno občudovati tudi iz Pohorja na drugi strani mesta. 12. Seltronov nočni tek po stopnicah na Kalvarijo bo v petek, 15. oktobra  od 17.30 naprej. PK VIR: MajaTasić

ČRNA KRONIKA:

Včeraj so policisti PU Maribor, v sodelovanju z mobilno enoto FURS, cestninskimi nadzorniki DARS, inšpektorji IRSI in gospodarsko družbo za tehtanje vozil Cestel, na avtocesti A4 izvedli poostren nadzor tovornih vozil in avtobusov. Poostren nadzor je bil izveden na obeh straneh avtoceste, na nadzorni točki Prepolje, kjer so sodelujoči kontrolirali 41 tovornih vozil in en avtobus.
Pri petih voznikih tovornih vozil je bilo ugotovljenih 13 kršitev, cestninski nadzorniki DARS so globo izrekli 8 voznikom, ki za vožnjo vozil po avtocesti niso uporabljali vinjete, ugotovljenih pa je bilo tudi 10 voznikov, ki niso upoštevali spreminjajoče prometno informativne signalizacije na portalih avtoceste, ki je voznike vozil usmerjala čez nadzorno točko.

Med ugotovljenimi kršitvami voznikov tovornih vozil sta izstopala dva kršitelja. Voznik češkega tovornega vozila s priklopnim vozilom je imel nepravilno naložen tovor, v vozilu pa ni imel vgrajene zapisovalne opreme (tahografa). Za voznika in pravno osebo, ki je lastnik vozila je predpisana globa v višini 3.060 evrov. Policisti so ugotovili tudi tehnično neustreznost naprav za ustavljanje priklopnega vozila, ki ga je vlekel sedlasti vlačilec hrvaškega prevoznika. Za voznika in pravno osebo, ki je lastnik priklopnega vozila je predpisana globa v višini 2.400 evrov. Vozili češkega in hrvaškega prevoznika sta bili izločeni iz prometa, za priklopno vozilo hrvaškega prevoznika pa je bil odrejen tudi izredni tehnični pregled, ker vozilu ni pravilno deloval zavorni sistem. Znano je, da je na slovenskem avtocestnem omrežju dinamika prometa tovornih vozil največja, zato bomo policisti tudi v prihodnje skrb za zagotavljanje prometne varnosti namenili aktivnostim poostrenih nadzorov nad vozniki tovornih vozil in avtobusov.

Soboški policisti pa so na podlagi odredbe sodišča so včeraj na območju Policijske postaje Gornji Petrovci opravili hišno preiskavo pri 46-letnem občanu. Med preiskavo so našli in zasegli 29 rastlin zelene barve, velikosti od 45 do 155 cm in 121 posušenih vejic oz. delno posušenih rastlin zelene barve, velikosti od 80 do 190 cm. Po opravljeni analizi in pozitivnem rezultatu bo zoper osumljenega podana kazenska ovadba zaradi suma storitve kaznivega dejanja Neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. Za to kaznivo dejanje je predpisana kazen zapora v trajanju 1 do 10 let.

 • Prometna nesreča 19. 10. 2021 23:36
  Ob 23.36 sta v kraju Ključarovci pri Ljutomeru, občina Križevci, trčili osebni vozili. Pri tem se je poškodovala ena oseba. Gasilci PGD Ljutomer so pomagali reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe, razsvetljevali kraj dogodka, počistili cestišče ter nudili pomoč policiji in vlečni službi. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Ljutomer.
 • Prometno poročilo, sreda 20.oktober 2021 ob 07:55

  Ovire

  Na dolenjski avtocesti je zaradi predmeta oviran promet pred Mirno Pečjo proti Novemu mestu.

  Na primorski avtocesti je pred Uncem proti Kopru oviran promet zaradi pnevmatike na vozišču.

  Razsut tovor ovira promet na cesti Žalec - Velenje, na nadvozu na avtocesto.

  Zaradi odprave posledic prometne nesreče v Mariboru, v križišču Ptujske in Tržaške ceste,do nadaljnjega nebodo delali semaforji. Možniso zastoji.

  Vreme

  Ponekod po Sloveniji megla v pasovih zmanjšuje vidljivost. Previdno!

  Zastoji

  Zaradi jutranje prometne konice je promet povečan na cestah proti mestnim središčem ter na mestnih obvoznicah.

  Mejni prehodi

  Čakalne dobe: Gruškovje, Obrežje.

  Dela

  Danes, bo na ljubljanski južni obvoznici na priključku Ljubljana center na nadvozu, po 9. uri, polovična zapora. Možni so zastoji.

  Na štajerski avtocesti bo do jutri, 21. 10., zaprt uvoz v krožišče Pesnica iz smeri Avstrije. V tem vikendu pa je predvidena popolna zapora krožišča.

  Na primorski avtocesti zaprti priključki:
  - Sežana vzhod proti Ljubljani;
  - Kastelec v obe smeri.

  Na pomurski avtocesti je zaprt priključek Vučja vas iz smeri Maribora proti Lendavi.

  Na dolenjski avtocesti iz smeri Ljubljane proti Hrvaški zaprt priključek Obrežje, Mokrice.

URADNA GLASBENA LESTVICA RADIO PRLEK

RADIO PRLEK TOP 10 - 16.10.2021
RADIOaktivnih11 - 19.10.2021